Pages

Sunday, August 29, 2010

Berbuka @ Jitra

 Penat balik dari KL belum habis, pagi2 smlm mak called jemput berbuka kat rumah. Dia bgtau Pak Cik Lin balik Kedah. So yesterday was mak's turn utk hostkan berbuka. Masa dia called tu Hubby ke market. So, I bgtau le may be tak dapat balik kut. Tup2 bila I balik kerja at 2.30pm tu Hubby tetiba aje ajak balik. But, sempatlah I sediakan Puding Roti Karamel. Then, off we go..
 Sampai rumah Mak, tgk2 dia bersilat sorang2 kat dapur. Kesian.. She started cooking from morning. Mak oi..Kalau I tak sanggup! But as usual, she prepared our favourites eg kerabu perut & pelam, gulai rebung, limpa goreng berlada, masak lemak otak berlada etc. By the time sume org sampai, tgk2 penuh 2 meja dgn laukpauk. Semua pakat bwk macam2...& Ila brought home kereta raya. Nak wat surprise la tu..Today, diorang rasmi kereta dia pakat p Singkir & Tanjung Dawai.

Menu kat salah satu meja


Today ada jamuan berbuka kat dewan fasa 6 ni. So, ada le gotong royong masak from 11am. Tp I tak leh pegi coz today is K.Jun's day off & Hubby lak kerja. Leceh nak bawak the princesses ni. So, Hubby balik 1.30pm tu dia aje yang pegi. Masa tu I dah malas nak pegi.
 For Iftar today, I berbuka sorang2 kat rumah ( Of course le with the princesses yg tak posa ) dgn lauk yg dimasak di dewan. Tapi I goreng gak terubuk utk I & made cucur durian. Nak menghabiskan stok durian.

Cucur Durian


 For cucur durian ni I campur 1 cwn isi durian, 1/2 cwn tepung gandum, 1/2 cwn tepung naik sendiri, 2 sb gula, secubit garam & 1/2 cawan air. Goreng dgn api sederhana. Hasil: Nice & lembut. Crunchy on the outside but soft on the inside. Bila sejuk pun tak keras. Baby & Adik suka sangat.
 Kek batik ni pulak I wat awal puasa lagi. Tapi baru nak tayang. Selalu buat. Resepi main campak2 je tapi based on resepi erynemysha.

Kek Batik


Bahan-bahan ( 5-6 orang )

biskut marie yg telah dipatah dua
1 buku mentega
1 tin susu pekat
1 paket kecil milo
1 botol kecik serbuk koko
sedikit kacang yg telah digoreng tanpa minyak

Cara-cara
1. Cairkan mentega di dalam kuali.
2. Masukkan susu pekat dan kacau sehingga rata.
3. Masukkan milo dan serbuk koko dan kacau dgn rata.
4. Apabila sudah rata, masukkan biskut marie, kacang dan kismis ke dalamnya. Kacau dgn cepat sebelum campuran coklat tadi mengeras di dalam kuali. Gunakan api yg kecil saja.
5. Masukkan ke dalam bekas yg telah disapu sedikit mentega. Mampatkan kek ini dgn menggunakan plastik dan ditekan dgn tangan. Pastikan kek ini telah diratakan dgn sekata ke dalam bekas.
6. Sejukkan.

2 comments:

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh....Masya'allah...alhamdulillah, byk nyer lauk sini......suka nak cuba cucur durian tu....nampak lemak2 and rangup je kulit nyer.....thank you 3AS.

3AS said...

Ayu,
Kalau balik kg mmg mcm tu my mom prepare lauk-pauk..penuh meja..:-) Try le cucur durian tu. Yg crunchy tu may be sbb + tpg naik sendiri..