Pages

Wednesday, February 19, 2014

Umrah 2013 /2014

Umrah kali ni memang ramai betul orang. Menurut sumber dari kedutaan Malaysia di Arab Saudi, baru sebulan visa umrah dibuka, lebih 30K rakyat Malaysia telah datang menunaikan umrah.

Masa ni tak ramai orang. Masa tengah tawaf macam boleh cium rukun yamani & sentuh hajar aswad. Sabar.. habis tawaf dah ramai orang..:-(


Tersangat padat dengan jemaah. Memang tak de chance nak solat sunat tawaf kat belakang Makam Ibrahim.


Since our hotel dekat dengan jambatan ke first floor masjidil haram, most of the time I prayed on the first floor. Sekali sekala ke basement.

First floor Masjidil Haram


Dulu lepas tawaf dapat solat di belakang Makam Ibrahim. Kali ni terpaksa solat nun di pinggir dataran tawaf menghala ke sai'e. At one time I terpaksa tawaf kat pinggir dataran tawaf kerana kesesakan jemaah. Kesian kat orang-orang tua yang ditolak dan dirempuh.

Alhamdulillah, dalam ramai jemaah, masih berpeluang masuk ke Hijir Ismail. Kali ni ada sekatan tali di tengah. Lelaki solat di sebelah kiri dan perempuan di sebelah kanan. InshaaAllah kalau berhajat masuk ke hateem, beratur je untuk masuk.

I tried once untuk kucup hajar aswad. Tapi kerana rempuhan manusia, terpaksa berundur. Sempat usap dengan tangan je. Balik je sakit badan kena tolak. Tu pun hubby kawal dari belakang. Waktu ni dah ada ulat2 indon yang ambil upah untuk kucup hajar aswad. Siap ada wanita lagi.. So, be careful. Jangan ikut diorang kecuali bersedia membayar upah SR beratus bahkan beribu. I ni bila diorang tanya nak kucup tak? I jawap le " free nak la.." haha..

Bila teringin nak tengok imam, kami tunggu dia kat bawah jambatan kat pintu bilal right after solat. Dia akan lalu situ. Then baru jenazah-jenazah diusung. Ada le a few times I tunggu kat situ..:-)

Imam-imam Masjidil Haram dikawal ketat..



Jemaah berebut-rebut mengusung jenazah


Sa'ie telah dibuka kat tingkat 1 & 2. Tapi I lagi suka kat bawah sekali sebab boleh duduk kat bukit marwah selepas habis sai'e. Kalau ikut hubby dia suka kat first floor. Nak tolak wheelchair kat sini lagi sesuai sebab tak perlu naik bukit.

Ke Bukit Safa


Marwah - Tempat I dok berdoa lepas sai'e


First Floor Sa'ie yang lengang


I cuma ikut hubby & MIL sekali je tawaf kat mataf. For me feel dia lain sebab tak dapat tenung kaabah. Terlindung dek tembuk berlubang. Lampu hijau je penanda penjuru hajar aswad. Kat mataf ni memang lengang sebab dihadkan untuk jemaah yang guna wheelchair. Memang selesa tawaf sini eventhough jauh sikit. Tapi kita datang bukan untuk bersenang- lenang. Walaupun sesak di dataran tawaf, I lagi suka kat situ. Tawaf sendirian.. mengadu & berdoa kepadaNya.

Kali ni kami ke Taneim naik teksi je. SR50 per taxi. Kalau nak murah boleh naik bas saptco. SR2 je. Van SR5. Tapi kat Ibrahim Al Khalil Road. Since kami duduk area ajyad, jauh le nak ke sana.

Masjid Tan'eim yang tak berubah


Menginap di hotel yang sama dengan kami. Cuba teka sape? :-)


In Makkah I gathered with my loved ones. Mak, Ayah & Pak Kechik yang berlepas pada 29 Dec 2013 & My sis Ila & family yang bertolak pada 28 Dec. Happy sangat dapat bersama-sama menjadi tetamuNya. 

My beloved Mak. 2x berturut2 dapat bersama-sama Mak ke rumah Allah ini. Syukur dengan perancanganNya..


3 Mak bersama2 anak menantu.We were the lucky ones. Alhamdulillah..



Rindu ke sini lagi..


13 comments:

Lili said...

Assalamualaikum...
Baru jumpa dan terbaca blog ni. Very interesting. Akak baru jugak balik dari umrah..masih terasa rindu pada Baitullah dan Nabawi. Tapi sayang tak banyak gambar akak amik but my daughter did a good job with her camera...hehe

All the pictures here are the best to reminisce the sacred moments we had had in the Holy Land. Thanks for sharing. InsyaAllah nak kesana lagi.

Di Penang tinggal di mana ye?

4AS said...

Waalaikumussalam K.lili,
Thx for visiting. Yes..hati sentiasa rindu nak ke sana kan..Alhamdulillah Allah pilih kami ke sana lagi in less than 1 year.
I'm in Bertam..

azu said...

Salam As, blog puan sangat menarik dan memberi byk panduan kepada saya. sekiranya puan sudi untuk berhubung secara emel dengan saya memandangkan saya akan menjalankan umrah pada 17.3.2014 tanpa agen. Emel saya :azurah8975@gmail.com. Jasa baik puan amatlah dihargai.

Anonymous said...

Assalammualaikum,

Salam perkenalan As. Saya jumpa blog ni masa survey2 nk gi umrah lagi. Semenjak balik dari umrah Jul 2012 Hati ni saban hari terpanggil2 nak ke tanah suci lagi.Terima kasih atas perkongsian As.-Kak Roha

IZZATI ISKANDAR said...

Salam k.as.....very good info. Rindu betul nak pergi lagi. saya baru balik bulan April 2014 baru ni, pastu insyaAllah rancang nak pergi sendiri jugak kalau ALLAH izin kan. Ada beberapa perkara nak tanay dekat akak. Pasal masa depart dari Jeddah nnti nak ke KL. boleh k.as bagi email x? atau l.As email saya dulu izzati.sis@gmail.com atau whatsapp saya 0179203587 TQ

Anonymous said...

Assalam sis..boleh sy dapatkn no fon sis utk lebih info...kl sis xkeberatan sis boleh wassap sy 0126512275

Anonymous said...

As salamualaikum Terima kasih di atas perkongsian pengalaman Puan.
Semoga Allah memperkenankan hasrat saya untuk menunaikan umrah dalam masa terdekat.
Mulanya bercadang guna agent
tapi saya dpt pergi seorang, kalau guna DIY dapat pergi dua orang dengan baget yang sama.
Oleh itu mohon sekiranya puan boleh beri panduan kepada kami, seperti no. tel agent, pemandu teksi,
mutawwif dan hotel di madinah dan mekah, sekiranya tidak menyusahkan.
email saya: normuhamad@rocketmail.com
Hanya Allah swt yang dapat membalas jasabaik puan, terima kasih.

4AS said...

Wassalam anonymous (normuhamad),
Sila check email.

safuaria said...

Assalamualaikum,
membaca blog puan dari mula sampai habis tentang umrah diy amat menimbulkan keinginan saya ke sana..
saya tak pernah ke sana lagi ttp hubby pernah pergi 2 thn lepas bawa mil nya.. hajat nak pergi bersama kids amatla costly kalau ikut TA..(25K avg).. huhu ..
dgn itu, sy sentiasa mencari tips/pengalaman umrah DIY.. sy berbesar hati jika puan dapat kongsi agent, pemandu teksi(sultan),
mutawwif dan hotel di madinah dan mekah, sekiranya tidak menyusahkan. Saya doakan Allah permudahkan segala urusan puan..Aamiin. emel sy safuaria@gmail.com

Anonymous said...

Assalamualaikum Puan,

Saya Hidayah dan saya teringin untuk membawa ibu bapa saya menunanikan umrah. tetapi kos yang saya survey mostly 15k ke atas untuk 3 orang. Boleh tak saya dapatkan contact puan untuk bertanyakan dengan lebih lanjut. terima kasih. nurhidayahmohdsuhaimi@gmail.com

Halman Ting said...

Assalammualaikum puan, sy dah bah habis blog ni...Alhamdulillah...bnyk info & semoga Allah beri keberkatan...fyi, sy plan nak p umrah next year dlm bln april..me, hubby, my son (7 years) & my mom (70 years)..ble tak share any info..my email norhayani82@yahoo.com...thank u so much sis

Washa said...

Assalammualaikum,

Salam perkenalan Saya jumpa blog ni masa survey2 nk gi umrah lagi. Hati ni saban hari terpanggil2 nak ke tanah suci lagi.Terima kasih atas perkongsian Kalau tidak keberatan boleh tak e mail detail Umrah DIY to my add washahoe@ yahoo.co.uk. Sebak membaca pengalaman puan Dan hati ni terpanggil nak ke rumah Allah... Inshallah nak bawa mak sekali. Terima kasih

4AS said...

Assalamualaikum,

Alhamdulillah. Atas inspirasi pembaca-pembaca blog ini, buku " Travelog Umrah DIY" berjaya diterbitkan. Untuk makluman lanjut sila ke:

http://mysweetprincesses.blogspot.my/2015/12/travelog-umrah-diy.html
@
www.facebook.com/TravelogUmrahDIY