Pages

Tuesday, August 10, 2010

Selamat Berpuasa, Ramadhan 1431

 Esok dah nak mula berpuasa. I would like to wish everyone Selamat Menyambut Ramadhan Almubarak & Selamat Berpuasa. Maaf kalau ada salah silap.
 For this ramadhan, this is the first time kitaorang mula berpuasa kat Johor. Sempat le bersahur & berbuka bersama MIL. Selalunya kat rumah je or kat Kedah. So, kitaorang balik Johor before puasa. Tak le penat sangat. This is the fourth time I puasa time preggie. Kalau ikut previous experiences, I lagi suka coz boleh puasa penuh & dapat habiskan baca quran.

Selamat Berpuasa. Jemputlah ambik kad ucapan ni ye, gantung kat rumah masing-masing..:-)


 Nak balik kampung ni, sempatlah I buat kek. Cadang nak buat cookies, tapi last minute, tak terajin le pulak..hikhik..Resepi asal nama 'Kek Chocolate Chip Hazelnut' by Butterrcup. Tapi I ngelat resepi ni tak guna hazelnut langsung. So, tak leh le dipanggil kek hazelnut. Tapi mmg sedap resepi ni. Rasa kacang dia seketul2. Tapi leper sikit kek ni coz I guna loyang besar pulak. ( 8")

Chocolate Chips & Nuts Cake



Bahan-bahan
A.250gm mentega
   100gm gula

B.4 biji telur

C.125gm tepung gandum
    125gm serbuk badam
    1/4 st baking powder
    50gm nestum
    50ml susu segar
    1/4 st esen vanilla

D. 80gm gajus
     100gm Chocolate chips

Cara:
1. Pukul bahan A hingga ringan dan kembang.
2. Masukkan bahan B dan pukul hingga lembut.
3. Tambah bahan C sedikit demi sedikit dan campur sebati.
4. Masukkan bahan D dan gaul rata.
5. Tuang dalam loyang bergris. Bakar selama 50-55 min pada suhu 180C.

No comments: