For this ramadhan, this is the first time kitaorang mula berpuasa kat Johor. Sempat le bersahur & berbuka bersama MIL. Selalunya kat rumah je or kat Kedah. So, kitaorang balik Johor before puasa. Tak le penat sangat. This is the fourth time I puasa time preggie. Kalau ikut previous experiences, I lagi suka coz boleh puasa penuh & dapat habiskan baca quran.
Selamat Berpuasa. Jemputlah ambik kad ucapan ni ye, gantung kat rumah masing-masing..:-)
Nak balik kampung ni, sempatlah I buat kek. Cadang nak buat cookies, tapi last minute, tak terajin le pulak..hikhik..Resepi asal nama 'Kek Chocolate Chip Hazelnut' by Butterrcup. Tapi I ngelat resepi ni tak guna hazelnut langsung. So, tak leh le dipanggil kek hazelnut. Tapi mmg sedap resepi ni. Rasa kacang dia seketul2. Tapi leper sikit kek ni coz I guna loyang besar pulak. ( 8")
Chocolate Chips & Nuts Cake
Bahan-bahan
A.250gm mentega
100gm gula
B.4 biji telur
C.125gm tepung gandum
125gm serbuk badam
1/4 st baking powder
50gm nestum
50ml susu segar
1/4 st esen vanilla
D. 80gm gajus
100gm Chocolate chips
Cara:
1. Pukul bahan A hingga ringan dan kembang.
2. Masukkan bahan B dan pukul hingga lembut.
3. Tambah bahan C sedikit demi sedikit dan campur sebati.
4. Masukkan bahan D dan gaul rata.
5. Tuang dalam loyang bergris. Bakar selama 50-55 min pada suhu 180C.
No comments:
Post a Comment