Hari Raya ni selalunya the kids yang seronok nak celebrate. Tapi suasana dah tak macam dulu2. Now ni kuih raya boleh tunjuk2 je. Dulu kitaorang beriya tolong mak buat kuih-muih. Kalau tak buat, tak de le kuih raya. Cake mixer pun tak de masa tu. So, Abang le yang jadi tukang pukul adunan kek coz dia mmg suka kek buah.
Kalau ketupat palas pulak, mak masak from scratch i.e gaul pulut & santan, then balut. Kena rebus berjam-jam baru masak. Now, dia dah short-cut. Masak dulu santan & pulut bagi separuh masak. Then balut. So, rebus ketuapat tak perlu le lama2. Nak pulak guna rice cooker jer. It did shorten the cooking time but half-life pun pendek. Tak tahan lama sangat. 2-3 hari je tahan. Tp by that time ketupat pun dah abis! Makan pulak dengan Ayam Kampung Masak Anga. Laju je la habis ketupat tu.
Yesterday bawak the princesses pegi ukur baju. I dah tempah awal2 kat my regular tailor. Cuma ukuran je pegi ukur lambat sikit. Bebudak kan cepat membesar. Kalau ukur awal2, by the time raya, dah kecik baju tu.
For casual wear i.e the gowns, may be in a few days time baru nak start shopping. Actually dah ada a few each for them baju baru yang beli kat KL & Beijing yang tak pakai lagi. So, this time tak perlu le shopping banyak pasang lagi.
Iftar yesterday, I made dragon fruit juice from 1/2 of the fruit yang ila bagi tu. Refreshing sesangat. Kuih lak buat pulak karipap sardin tu bagi puas makan & pengat pisang karamel.
Dragon Fruit Juice
Pengat Pisang Karamel
NASI DAGING UTARA
-
Assalamualaikum.. Hari ni kita baru sempat nak updet menu istimewa sempena
besday Anakanda Sri & Adam yg dimasak baru-baru ni. Pestaim kita masak Nasi
...
1 month ago
No comments:
Post a Comment