Esok nak ke KL. Ni temankan Hubby le. Nak kena settlekan 2 benda kat 2 tempat. Hopefully sempat. Tu pun terpaksa cancel ke 3rd place. On the way back tu nak singgah rumah BIL kat Sekinchan. Since dia tak balik kg raya nanti, blh le jumpa siap2.
For Iftar tadi I nak menghabiskan stok dlm fridge, I wat le nasi daging, sambal goreng tempe & cucur jagung. Hubby pn beli pulak murtabak & cendol kat bazar ramadhan. First time buat sambal tempe tu. Dah ada orang jawa dlm rumah ni teringin nak makan tempe..:D Selalu I goreng je kat dia. Hehe..Dasar isteri pemalas! Tadi saje je nak buat sambal. Resepi campak je. Tapi boleh refer kat sini.
Sambal Goreng Tempe
Nasi Daging
Source: Here
Bahan-bahan ( 5 orang )
1 kilo beras Basmathi
1/2 kilo daging
1 bungkus rempah sup bunjut Adabi
1 sudu besar rempah kurma
1 inci halia
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
Sedikit mentega/ minyak sapi ( I guna olive oil )
1/2 cawan tomato soup
1 cawan susu cair
sedikit garam
Cara-cara
1.Rebus daging bersama rempah sup bunjut Adabi, rempah kurma dan sedikit garam.
2.Pastikan daging empuk. Simpan air rebusan daging untuk masak nasinya.
3.Basuh beras dan toskan.
4.Tumis halia, kulit kayu manis dan buah pelaga didalam periuk nasi hingga naik bau.
5.Masukkan beras dan kacau sekejap.
6.Masukkan air rebusan daging. Kalau beras (disukat) satu mangkuk pastikan air rebusan juga satu mangkuk.
7.Bila beras sudah agak kembang, masukkan tomato soup dan susu cair. Kacau dan biarkan nasi masak. 8.Hidangkan Nasi daging dengan air asam (tomato, bawang besar, hirisan cili merah, air asam pekat, perahan limau kasturi, sedikit belacan, garam dan gula sesedap rasa) dan daging yang telah direbus tadi.
Note: I masak dalam rice cooker je sekali dengan daging. Daging lagi empuk. Senang kerja.
No comments:
Post a Comment