Pages

Saturday, February 15, 2014

Pengalaman Umrah Tanpa Agent - Makkah

Perjalanan dari Jeddah ke Makkah mengambil masa lebihkurang sejam. Nasib le driver hanya tahu berbahasa Arab..So, no conversation..:D. Tapi bagus juga. Masa digunakan untuk memperbanyakkan talbiyah.

Sampai di Makkah kami pegi cari makan dulu lepas check-in. Tengah-tengah malam makan nasi mendy kat foodcourt di Safwah tower. 

Lepas makan terus ke masjidil haram untuk menyempurnakan umrah kami. Punya lah ramai jemaah semasa tawaf. Dek kerana kepenatan after a long day, I told hubby I nak buat sendiri umrah then terus nak balik hotel tidur. Hubby pula membantu MIL. I habis bertahalul at nearly 3am on 1/1/2014. What a good way to start new year! Hubby & MIL pulak habis lambat. So they waited until Subuh.

Masjidil Haram di waktu malam


We spent 9 days in Makkah. Memang puas dengan masa yang dihabiskan di sini. Tak terkejar2 like the last time. The last time I went for umrah, we only had 5 1/2 days in Makkah. Very rushing.

Kali ni Masjidil Haram was under massive renovation. Area sebelah hijir dah lopong. Dengan adanya mataf, pemandangan kaabah dari first floor was obstructed by the mataf. Full view of kaabah hanya boleh dilihat dari second floor mataf & di dataran tawaf. Tapi kali ni sa'ie dah boleh buat di first floor & second floor.

Pemandangan dari balcony


Second floor mataf for wheelchair only


First floor safa for sai'e


Makanan kat Makkah senang nak beli. Selalunya I jadi tukang beli..:-) Since MIL tak larat berjalan, most of the time we had our meals kat bilik. Kadang2 makan kat depan masjidil haram je. Our meals ranging from nasi mendy ( SR12 - SR17 ) per pack ( nasi & 1/4 chicken ) , kebab ( SR5 ), nasi putih & lauk pauk kat D'saji ( SR35 - SR40 utk 2 nasi & 3 lauk ) & Lasagne ( SR10). Kalau dah jemu makan nasi, makan chicken broast je ( fried chicken & fries ala2 kfc - SR12-15 ). Servings kat sini memang besar. Boleh share 2-3 orang except for kebab la..:-). Kalau rajin nak keluar, I belikan MIL food then hubby & I keluar makan kat luar. Flexible kan.. Selea MIL kurang kat sini. Kadang2 dia makan maggi je..

Tempat mencari makan kat bawah hilton ..


Lasagna Arab guna elbow pasta


We normally performed our umrah after dhuha or after asar. So,lepas isyak boleh la nak shopping. Tapi tak selalu jugak. This time hubby gile perfumes. Ni kes dia cari minyak wangi oudh yang dia beli dulu tak jumpa2 eventhough pegi kedai yang sama. Nak jugak minyak wangi tu..:-) So, we all asyik keluar masuk kedai minyak wangi. Sambil2 tu beli la jugak yang berkenan tu..hihi..

Perfume shop kat sebelah heritage souq.. huwaa masih tak jumpa oudh idaman hati..


Hendakkan sedikit kelainan, kami ke aziziyah district untuk shopping. Ni driver teksi dari Pakistan yang recommend Souq Salam. Tapi tak menarik pun kat sini. Then, ada pulak filipino student recommend Alaelah. Ambik teksi ke sini. Kat sini ala2 carrefour...Murah..Locals ramai shoppig kat sini. Ada jugak a few shopping complexes kat sini tapi kami tak sempat pegi.

Souq Salam



Alaelah Mall - I beli baking dish kat sini uolls..:-)


13 comments:

Al Marwa Rayhaan by Rotana said...

Nice post, I bookmark your blog because I found very good information on your blog, Thanks for sharing more information.I really like it.

eSS mAIL said...

salam sis, saya sepatutnya gi umrah bersama wife and anak pada 22 Dec 2014 yg lepas tapi last minute kami tak dapat naik kapal terbang disebabkan travel agent buat hal ...skrg saya plan nak pergi sendiri spt sis dan saya memerlukan byk info dari sis jika tak keberatan ...saya nak tahu no contact org2 yg bole bantu kami disana nanti spt mutawwif dan driver if don't mind bole email kat saya tak info tersebut di essmail71@gmail.com TQ

4AS said...

Wassalam sdr ess mail,
Sila check email..:-)

Anonymous said...

Assalam.. sis sy pun perlukan info yang sama untuk buat umrah sendiri.. boley kongsi info x? Harap sangat.. ini email sy... hazmira87@gmail.com.. trima kasih ye

ayu said...

salam sis,
Saya nak tahu lebih lanjut mengenai umrah DIY. Sis pergi dengan flight apa? step by step untuk DIY umrah please. saya plan nak pergi sendiri spt sis dan saya memerlukan byk info dari sis jika tak keberatan ...saya nak tahu no contact org2 yg bole bantu kami disana nanti spt mutawwif dan driver if don't mind bole email kat saya tak info tersebut di ayusaid@yahoo.com.my.
segala info sis saya dahului dgn berbyk t.ksh. semoga Allah mbalas budi baik sis sekeluarga.

faiz isa said...

Salam puan,

Hari ini baru terbuka ttg cara nak umrah DIY walaupun pernah terfikir ttg boleh atau tidak perkara ini terlaksana tanpa TA. Tq atas info puan...masalah TA sekarang harga yg agak tinggi dan tempoh sgt terhad...boleh x puan share details ke email saya... alfaiz_m@yahoo.com
Tq atas masa puan

affidah junaidi said...

Salam puan saya perlukan bantuan puan. Bole tak puan wattsapp 0166031622

mulan@santai said...

Salam sis.sy pun sgt berminat ingin tahu kaedah umrah diy...mohon perkongsian dari sis ya.email sy maizura.zarmani@gmail.com. Thanks in advance

Azlina Najib said...

As Salam

Saya pun nak tau step by step buat umrah sendiri

raz Alias said...

As Salam Puan.
saya nak share dari puan mana lebih popular masuk mekah dulu atau masuk madinah dulu dan dari madinah masuk mekah.

minta beritahu contact number runner yang boleh menguruskan visa umrah tanpa TA

betul ke antara syarat nak dapat visa kita kena ada bukti yg saya dah book hotel di mekah dan madinah dan tiket kapal terbang baru visa boleh dikeluarkan.

dari Jeddah ke mekah atau madinah ambik express bus, ada banyak kan?

harap puan dapat bantu.

sekian terima kasih - drpd Abd Razak Alias 012-9810054

apa tip lain yng memudahkan perjalanan.

4AS said...

Wassalam sdr razak,
Kebanyakan jemaah masuk Madinah dahulu. Kalau ambik direct flight ke Madinah lebih menjimatkan perjalanan darat.

Visa kena apply melalui TA yang berdaftar dengan Kedutaan Haji Arab Saudi. Nnt sy whatsapp contact no.

Dari Jeddah, boleh naik bas saptco ke Madinah @ Makkah.

4AS said...

Assalamualaikum,

Alhamdulillah. Atas inspirasi pembaca-pembaca blog ini, buku " Travelog Umrah DIY" berjaya diterbitkan. Untuk makluman lanjut sila ke:

http://mysweetprincesses.blogspot.my/2015/12/travelog-umrah-diy.html
@
www.facebook.com/TravelogUmrahDIY

maz asraf said...

As salam Puan! Blog puan memang memberi idea kepada saya untuk diy umrah. Pakej ditawarkan agen agak mahal. Kami bercadang untuk pergi hujung tahun ini. Puan, boleh saya dapatkan contact detail yang menguruskan visa, transportation, mutawif .. Terima kasih banyak-banyak. Harap puan dapat emailkan pada saya: mazwiyana@gmail.com.
Jika tidak keberatan harap puan dapat ikuti blog saya jugak healthyglowing13.blogspot.com