Pages

Thursday, November 19, 2009

Cuti-Cuti Jakarta- Part II

On Friday morning 13th Nov we headed to Tanah Abang, the biggest shopping mall in Southeast asia..( Betul ke ni? Ni le yang taxi driver bagitau..:-) ) Basically, all the malls that we went offered the same stuff. Over here in Tanah Abang, the prices are a lot cheaper than Mangga Dua provided skill tawar-menawar tu bagus banget!haha.. Since asking the guidance from 1 of the taxi drivers, he told us to bargain 3-fold less that the listed price. So, mmg pulun tawar le. Ada yang dapat & ada yg tak dapat the price that we bargained. Biasak le.. Didn't buy much here, sbb barang2 serupa je. But, I managed to buy kebaya yang my nephew pesan utk wat hantaran. Punya le pusing baru jumpa yang berkenan dihati. Got some gowns for the princesses. Hubby at last found the leather jacket that he was looking for. Since datang sini, beg kitaorang dah beranak everyday..muahhaha..yesterday we bought 1 at Cipulir. We bought another 1 at Tanah Abang. So, nampak sangat lah bertambahnya barang2 yang kitaorang beli..

Kat Tanah Abang Mall, u can find imitation branded handbags, telekung, kebaya sulam, shoes, blouses, leather jackets, & macam2 la..

On the way to Tanah Abang..Just next to Tanah Abang Mall, they are selling stuff normally exported to Mecca. Kiranya orang pegi haji beli brg2 from here la..:-)





The best thing about the Indons, cukup time mmg diorang pegi solat. U can see all the traders went to the musholla to pray regardless of their outfit. Even kat Tanah Abang, they have a mosque at the top floor of the shopping mall. So, boleh tau le which traders yang muslim. Rasanya kat Malaysia tak de lagi masjid kat dalam shopping mall... But, we do have great & beautiful mosques in Malaysia.

At the mosque, on top of Tanah Abang Mall


Another thing, In Indon u have to be careful about halal food. At some outlets, they claimed their dishes were halal, but when we asked whether they served pork, they said yup..there's pork in mee, fried rice etc.. ??? Sometimes they used lard in their food. So, to be on the safe side, pick nasi padang coz insyaallah halal.. In term of food, rasasya food kat Malaysia lagi meriah...:-)

At Tanah Abang Mall..Sorry ye, tangan amateur photoghrapher ketaq..so gambar blur..haha..


On the way home from Tanah Abang, there was a flash flood along the road. Seriau je takut taxi terkantoi kat tgh jalan..Dah le air tu colour dia coklat menarik je. Sure macam2 ada dalam tu..huhu..Alhamdulillah, kitaorang selamat sampai without any mishap. That nite after a nice dinner prepared by K.Mas, kitaorang layan 'Nur Kasih' sambil berborak..

Tgh layan 'Nur Kasih' with K.Mas & family

2 comments:

Amsyahril Syahril said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

podomoroo transport bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin).

Harga sewa Kereta :
# Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
Rate: IDR 350.000

# Toyota Innova [8 seat]
Rate: IDR 500.000

# Kia Pergio [9-10 Seat]
Rate: IDR 500.000

# Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
Rate: IDR 600.000

# Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
Rate: IDR 800.000

# Toyota Hiace Commuter [15 seat]
Rate: IDR 850.000

*Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
*Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

Call : +6282262272279
WhatsApp : +6282280000071
Email : podomorootransportbandung71@yahoo.com
Blog : http://podomoroopelancongbandung.blogspot.co.id (Podomoroo Transport Bandung)
Facebook : Podomoroo Transport
Fanspage : Podomoroo Transport Bandung


Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan / Puan untuk ke Bandung.


Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Podomoroo Transport Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja.. Wassalam, Terima kasih...