Pages

Monday, September 6, 2010

Alysa's 1st attempt at fasting

 Now ni sume orang mesti tgh sibuk buat kuih raya. Yang tak buat sendiri, mesti dok buat kuih tunjuk2..:-) I haven't really finished my Raya shopping. But, everything's ready for the princesses except for their baju kurung which are to be collected tomorow. They even had their new bracelets. Mahal mak oi..gold now ni. The price almost tripled from the one we bought for Alysa 5 years ago which was of about the same weight. I'm not really into jewelleries. Tapi dah ada anak2 dara ni kena le bagi gak sorang satu as penyeri..chewah!
 Today konon2nya Alysa nak belajar puasa. Dah nak raya baru nak puasa..:D So, last nite she refused her usual bottle before going to sleep. She requested a glass of milk instead. Pagi tadi I kejutkan dia for sahur. Since she doesn't like rice, I offered to make her toasts. Orang tak pernah sahur, so mmg slow je la nak makan. At last, she said she'd eat in the morning. Lepas explained that she couldn't eat in the morning, she finished off a bottle of milk.
 Pagi tadi masa I siap nak pegi keja at after 10am, I tgk dia tgh minum susu. Cik Jun buatkan coz dia tak tau Alysa puasa. So, on & off le puasa dia today..hehe..Masa lunch ( according to Cik Jun ), memula dia tak nak makan. Then, tak tahan godaan Adik & Baby, dia p le nganga mulut suruh Cik Jun suapkan! Lepas lunch dia bagitau Cik Jun, Mama suruh puasa..So, resume puasa balik..hikhik..
 Yesterday I dah start mengukis. Managed to do 2 cookies. Biskut Bunga Cina & Biskut Badam rangup. Senang le buat. May be I'll do 2 or 3 more cookies.

Biskut Badam Rangup
Source: CMG


Bahan-bahan:
150 g mentega
100 g gula aising
1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji)
1/2 camca teh esen vanilla
100 g tepung gandum*
100 g tepung kastard*
75 g tepung jagung (cornstarch)*(*disatukan dan diayak)
50 g serbuk badam
50 g tepung gandum (extra)

Untuk Hiasan:
1 kuning telur
Badam cincang secukupnya

Cara:
1. Pukul mentega dan gula aising hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Terus memukul hingga gebu.
2. Sementara itu gaul serbuk badam bersama tepung yang telah diayak, kemudian masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega, gunakan speed perlahan. Jika adunan kelihatan terlalu lembik, masukkan sedikit lagi tepung (50 g, extra), hingga adunan tidak melekit. (Biar kan sekejap adunan...)
3. Ambil 1/3 doh tadi dan canai 1/2 cm tebal, terap dengan acuan kegemaran dan susun atas dulang pembakar, sapu kuning telur dan tabur badam cincang, tekan sedikit supaya badam melekat. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...

Note: Mmg senang nak buat & sedap. Adik suka. Thanks CMG  for sharing.

2 comments:

Packy @ Mawar Merah said...

zura,
Cantik biskut u, berseri-seri.

This year balik mana dulu? Tapi rasanyer mana2 pun takper, sebab enforsement dah mai....hehehe

3AS said...

K.Packy,
beraya sakan br sempat nak jengah blog..:-) Biskut pn dah nak abis..