Pages

Thursday, August 30, 2012

Cuti- Cuti Medan : Finale

After dragging to post the finale of our holiday in Medan, now baru ada masa & angin rajin.. Masa last day ni kitaorang dah tak de tour guide. So, kena jalan sendiri. Since Kaseh buat perangai & nak stay kat bilik, Liza & Sumai decided nak jalan2 dekat hotel je. Hubby & I memang nak ronda2 Medan. Kitaorang naik beca je coz our first stop was Masjid Raya which was just opposite Madani Hotel that we stayed on our first day, but did't have a chance to stop by. Tak jauh dari Grand Antares Hotel pun. Sampai je situ, ada perarakan rupanya. Tanya orang Medan, diorang kata ada orang Melayu berarak ke Istana Maimoon yang dekat situ jugak. Rasanya untuk perjumpaan raja2 kut..

Grand Antares Hotel


Perarakan ke Istana Maimoon dari Masjid Raya



Masjid Raya


Then took another beca ke kilang batik coz I nak gak beli kebaya yang nampak on our second day. Then bila nak ke shopping complex ( lupa lak nama ) yang besar & terbaru kat Medan, pembawa beca tu suggested Medan Mall. Bagus gak dia bawak ke sini. Kat sini ala-ala Pasar Baru, Bandung. Barang2 pun murah. telekung kanak2 only IDR30K. Boleh beli 6 set kalau compare dengan harga kat pasar ikan. Blouses  manik pun murah. Cuma IDR70-80K je. Tapi kat sini tak boleh tawar gile2 coz harga grosir gitu..:-) Cuma boleh tawar around IDR10K je. Dah murah pun harga yang diorang letak.

Ronda-ronda Medan




Medan Mall


Lepas shopping kat Medan Mall, ambik another beca ke hotel. Kali ni mmg terkena dengan pembawa beca tu. After dah tawar-menawar harga, he agreed on our requested price. Tapi dihantarnya ke Antares hotel, lepas tu buat2 salah faham. Dia nak suruh tambah lagi tambang untuk hantar ke Grand Antares hotel. Mengamuk le I. Lepas bertengkar & agreed on tambah sikit lagi, dia pun hantar le ke our hotel. Macam siot je. So, berhati-hati dengan beca kat sini. Nak cekik darah je. Normally, kalau dekat dalam IDR5K je. Tapi diorang akan letak sampai IDR20 - 30K. Pandai2 le tawar menawar.

All in all, kalau bercuti ke Medan, tak lengkap rasanya kalau tak ke Danau Toba & Brastagi. Walaupun jauh, it was worth the journey. Orang yang kata Medan tak best, memang tak best pun kalau stay 3 - 4 days kat Medan je. Another thing, I would recommend ambik ground package. Lebihkurang je kalau arrange sendiri. I ada gak minta quotation untuk kereta & driver sahaja, tapi bila congak2 balik jadi lagi mahal coz food, fuel, ferry fee & driver's accomodation kita nak kena bayar gak. Kat sana, kalau kita ni tourist & makan kat restoran diorang memang nak kena sembelih la harga meals. I noticed our tour guide paid IDR15K ! for our breakfast at our hotel in Perapat. Dirt cheap..Kalau kita bayar seendiri, maunya berganda2 kena bayar.

Nak repeat Medan, well.. not in the near future. Shopping pun tak best. Bandung is much better in term of shopping ( of course..), weather & ambience.

Bye-bye Medan


9 comments:

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


aziman omar said...

Salam,
Entry yang menarik!! Nak berkongsi dengan semua pembaca…
Saya ada menyediakan ground pakej ke Medan atau seluruh Indonesia dengan harga yang menarik.Kepada anda yang baru pertama kali nak melancong,kami sarankan anda guna kan khidmat kami.Semua urusan dilakukan di Malaysia dan ianya lebih selamat,murah dan meyakinkan.
Pelbagai pakej ke seluruh Indonesia juga tersedia.Nyatakan destinasi anda dan kami sediakan semuanya.
Hubungi saya ditalian 0126665436 (call/sms/whatsapp) Atau email saya di: aziman68@gmail.com
Sebarang pertanyaan akan kami layan.
Atau boleh juga ke Blog kami untuk pelbagai info:

http://freelancetour.blogspot.com/

lian Sumatera said...

www.medanadventures.blogspot.com
Perjalanan anda akan menyenangkan kalau di pandu oleh Guide lokal

Herry Cuti Bajet Medan said...

Mintak izin tuan tanah promote kat sini..

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Hubungi:

Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
Instagram: herry_tour_medan
Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
Call/WhatsApp: ID:+62 813 9788 0156 (Herry)
MY:+6013 4618637 (Ina)

Giadola Iris said...

salam semua..kami ada menyediakan ground pakej ke Medan-Lake Toba-Berastagi dengan harga yang bestt..3d 2n hanya rm370/pax (min 4 dewasa) semua diuruskan.. just bawak duit shopping je
berminat boleh whatsapp: +6012-6047593
fb/ig @giadolairiscollection

Giadola Iris said...

salam..kami ada menyediakan ground pakej ke medan-lake toba-berastagi dengan harga yang berpatutan dan paling penting kami bawa ke restoren yang halal..korang cuma bawa duit shopping je =)
whatsapp/message ONLY: +6012-6047593
ig: @percutianbajet

TIARA TOURS said...

Salam
Melawat ke Medan dan Tasik Toba , sila booking di official agency. Booking in illegal there is a punishment USD 100 in Airport.
Boleh dicuba layanan dari TIARA TOURS, harga sangat murah dan services best. Kami sangat berpengalaman mengurus lawatan lawatan ke Medan, Jakarta, Bandung, Bali dan tempat – tempat menarik lain di Indonesia. Sila contact celular / wa + 62 853 5898 2828 atau hantar email ke : tiaratoursindonesia@gmail.com
Sila click http//www.tiaraasia.com

TIARA TOURS
Jalan Panglima Denai No. 76
Medan. North Sumatera.Indonesia
Tel : + 62 61 - 7 333 845
Fax : + 6261 - 7 333 845
Call Center : +62 81 383 53 50 91
Mobile / WA : +62 853 5898 2828
EMAIL : rajaparhobas@yahoo.com
EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
EMAIL : infotiaratours@gmail.com
EMAIL : tiaratours888@gmail.com
SKYPE : VICTOR12126
Facebook : TIARATOURS
Website : www.tiaraasia.com

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106 Email : hamzahsaragih@ymail.com
Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com facebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah Saragih

Percutian ala Bajet said...

assalam, kami ada menyediakan ground pakej Medan-Lake Toba-Berastagi dengan harga dan servis yang sangat berpuas hati. servis driver + transport juga ada ^_^ paling best kami bagi tiket masuk PERCUMA ke Funland! jom cepat
.
whatsapp:+6012-6047593
ig @percutianbajet