Pages

Monday, March 26, 2012

Cuti- Cuti Kota Kinabalu - Part III

 We woke up very early coz tak nak miss nak tengok Mt Kinabalu peak. The princesses were woken up at 6.30am. By 7am everyone was ready. Masa ni dah cerah dah. Sempat lagi posing dengan strawberry & roses. Lepas check-out, we headed to Kundasang town for the splendid view of Mt Kinabalu peak & breakfast.

Roses & Strawberries





Bundu Tuhan valley


 Kat tengah2 pekan Kundasang tu, posing sakan le we all depan Mt Kinabalu. Tak rugi bangun awal. Breakfast at Intan's cafe pun boleh nampak mountain's top. Puas hatilah dapat tgk Mt Kinabalu's peak from both sides. Yesterday dapat tengok dari pekan nabalu. This side nampak tajam. From Kundasang view, nampak flat sikit. Tapi both sides nampak cantik!



By the time we all gerak ke Pekan nabalu, the peak was covered with clouds. We felt so lucky cos bukan semua orang ke Kundasang dapat tengok Mt Kinabalu peak. Let alone from both sides. Tapi nak panjat tu rasanya macam tak kut. Hubby cakap rasanya macam boleh panjat je.. Yelah dalam 9km to the top 'je'. I said, ada hati nak panjat gunung dengan lutut yang kong tu. Dia kata since Great Wall of China dia boleh panjat, dia rasa tak mustahil nak panjat Mt Kinabalu. Hehe.. dream on la..Great Wall pun panjat sampai 4th base je..

Puncak Gunung Kinabalu dah bertutup awan. Dari pekan nabalu tower


 Sampai pekan nabalu masih awal around 8.30am. Kedai pun baru nak buka. Ada le beli souvenirs kat sini. Kain batik kat sini murah dari KK. Hubby finally bought kayu tas yang diidamkan tu. Masa we all kat Kuching, Kayu Tas jantan was sold at nearly RM300 per piece at Kuching Waterfront. Lepas diskaun boleh dapat RM250. Nasib dia tak beli. Kat sini kayu tas was sold dirt cheap. Hubby beli sepasang i.e jantan & betina. Lepas dah ke kedai lain, baru teringat nak beli kat ayah. So, beli lagi sepasang. Kayu tas ni banyak kegunaan. Antaranya nak halau benda2 halus & binatang2 liar eg ular. Tapi tak boleh guna pukul orang except orang jahat le. Nanti bengong orang tu..:-) Ni le antara khasiat penjual kat Kuching Waterfront tu bagitau.

 Hubby dengan kayu tas


Masa on the way balik ke KK, sempat le we all singgah kat jambatan gantung tamparuli & rumah terbalik. Then ikut jalan tepi laut ke KK. Singgah kat a few tourist attractions . Ronda2 kejap kat pasar filipina tapi tak beli apa2 pun. We had lunch kat area wisma MAA. Hubby & the princesses had nasi lauk. I had soto banjar. Sedap..

Jambatan Gantung Tamparuli


 Rumah terbalik


Menara Tun Mustapha


Masjid Likas


Observatory Tower @ Signal Hill



Atkinson Tower @ Signal Hill


Kota Kinabalu Waterfront




After lunch, Baby had tummy ache. So, we decided to check-in at our homestay. Masa ni le pulak the owner tu tak angkat telefon. We all dah nearly nak check-in into other hotel. Nasib le finally she called. Dia tengah kursus. After waiting for nearly 1 hour for her brother to send the key, we finally managed to get Baby cleaned up. Kesian kat the princesses tak sempat nak swimming coz hujan. We promised them to go swimming tomorrow at the apt's swimming pool.

 Petang tu we all singgah kat KK state mosque. We performed the maghrib prayer there. Then, we had dinner at a mamak restaurant near Kg Air. Dekat tapak pasar malam. Tapi pasar malam kat sini tak happening. Yang sebelah Le Meridien lagi happening. Lepas pusing seround, we went to another pasar malam kat opposite pasar filipina tu.  By this time, the princesses dah penat. Nak suruh dukung lah, haus lah etc. So, balik & zzz.

State Mosque


On our last day in KK, the princesses woke up early. Berkobar2 nak pegi swimming. Tengok2 the pool was opened at 10am. They were ready at 7am. Kesian.. Pukul 10 mmg tak sempat nak swim dah coz our flight was at 10.55am. So, we let them play at the playground for a short while before having breakfast. We bought breakfast at Jln Pahlawan. Ok gak nasi lemak dia.

We stayed at Putra Khairani homestay @ Cyber City Apt near Kepayan


The trip to Kota Kinabalu was wonderful with great views. Best of all, the princesses behaved themselves & sihat. Actually, it was kinda a test for the princesses. They managed well with the long hours that we put up. With this attitude, boleh le nak bawak pegi holidays overseas pulak...insyaAllah kalau ada rezeki lebih..:-)

Good bye KK

7 comments:

Packy @ Mawar Merah said...

Salam Zura, dah lama teringin nak ke kk, belum ada kesempatan. Cantiknyer scenery!

4AS said...

K. Packy,
KK mmg cantik. Sepanjang jalan ke Kundasang nak tgk gunung kinabalu tu, scenery mmg cantik gilers. P jgn tak p..:-)

penandparchment said...

Hello from me ,-)))
Nice photos!
Love P

4AS said...

penandparchment,
Thx for visiting. KK is nice indeed with great views.

www.BorneoTropicalAdventures.com said...

Planning for a second trip to Sabah?

There is so much more to experience in Sabah. I recommend you to try out the Kota Kinabalu Package with your family.

http://www.1malaysiayearendsale.com/sabah/kota-kinabalu-experience1/

Check it out!!

Bear Kontot said...

Seronoknyer bercuti di KK. Sy InsyaAllah akan p jgk in May. Mcm byk plk tmpat Zura pergi.. Zura habiskan jalan-jalan kat Kundasang or ranau dulu?

4AS said...

Bear Kontot,
Sy jalan kat Kundasang dulu then baru ke Ranau. Kalau drive from KK ke Kundasang, ambik coastal road. Cantikk...Selamat bercuti..:-)