Pages

Friday, July 24, 2009

Stand up, sit down

This week Baby has been practising to stand up ( of course with the help of the sofas or anyone nearby) & sit down without falling backward. As of today, she can take a few steps with the help of the sofas again..:-) She turned 9 m.o yesterday. But still no tooth & she couldn't crawl yet.. Unlike her cousin Afif who is 10 days older & already has 3 teeth & can crawl like a bullet! Oh well, girl is different from boy right? Being a girl she should be more ladylike..so lambat le merangkak. Being toothless makes her more adorable! hehe..jangan mare ila. Afif pun cute sangat dengan gigi atas yang besar kapak!haha.

While practising to stand up, ada le a few times tergolek gak..but not so bad coz she fell sideway. kalau terlentang haru jugak..Alysa & Adik being watchful of Baby.. Boleh harap gak bebudak ni hehe.. Kalau diaorang nampak aksi menarik from Baby, diaorang yang heboh bagitau siap demonstrate lagi what Baby did.





Minggu ni konon2nya Hubby nak on protein diet. So, we had roasted chicken, then baked fish. Hari ni terpesong lak makan pizza for lunch. But, with heaps of protein as topping. Kira ok la tu.. I pun dah mati kutu nak masak. Tomorrow ingat nak wat meatloaf je.. Tadi, since the princesses tak suka pizza, I pesan kat K.Jun suruh masak nasi & goreng telur kat diorang. Pulun sakan diorang. Yelah dah banyak hari tak makan nasi..wakaka..kesian kat diorang. Papa nak diet, semua orang kena diet nasi..Alysa tak kisah le since she can survive on bread, but Adik since taste dia kampung style sikit, kalau tak makan nasi banyak hari mesti rasa tak puas! Aside from pizza base that I prepared last nite, I also made an easy peasy carrot cake. Recipe from allrecipes with a few modifications.

Our lunch today


Carrot Cake



Ingredients:

4 eggs

1 1/4 cups vegetable oil

1 cup castor sugar

1 cup brown sugar

2 cups all purpose flour

3 cups grated carrots

1/4 cup chopped cashew

2 tsp vanilla extract

2 tsp baking powder

1 tsp baking soda

1 tsp salt

Directions:

1. Preheat oven to 170C. Grease the pan.

2. In a large bowl, beat together eggs, oil, sugars & vanilla ext. Mix in flour, baking powder, baking soda and salt. Stir in carrots & cashew. Pour into prepared pan.

3. Bake for 50 minutes.

4 comments:

mawar merah said...

Zura, baby tu cam pakai baju melayu jer...nampak cam baby boy lak..wakakaka....jangan mare aa...

3AS said...

hehe..memang macam baby boy. Rambut tarak..Baju tu mak tuk dia buat. Konon2 baju kurung tapi since tak boleh jalan lagi, pakai kain meleret2 lak. Tu yang wat seluar..

ila said...

amboi3!!! da bole berdiri ek.. ni afif kena usaha keras ni u belajaq berjalan.. nnt adalia potong plak..
mmm.. carrot cake tu mmg sedap.. br je nak mntk recepi.. nsb bek tempek kat cni.. bole i try..

3AS said...

Adalia kan selalu 1 or 2 steps behind Afif..:-) Merangkak tak leh lagi, terus berdiri..Tapi mesti Afif boleh jalan dulu punya. Tapak kaki lebaq!!hehe..
Try la wat sendiri carrot cake tu. Sempoi kan?