Pages

Friday, July 30, 2010

Masak Lemak Siput

 Siput ni I think tak semua orang suka for various reasons; geli ( as in terbayang siput khinzir..:-D ), susah nak makan & pantang seafood. Tp I suka especially the sucking part. Hey, even the Frech pun suka apa..as in escargots.
 Mak kalau kitaorang balik & siput tu ada orang jual kat pasar suka masak lemak siput. But the one that we like is siput sungai / sawah. Tp kalau kat sawah tu dah disembur racun bertan-tan, orang pun tak hingin nak kutip jual. Kalau kutip siput time bulan mengambang ( ye kut..), Banyak le pulak anak2 dia. Kalau kunyah tu rangup le pulak coz terkunyah anak2 dia sekali..hehe..Yang ni I tak suka..
 So, baru2 ni masa kitaorang balik kg, mak masak le masak lemak siput. Mmg heavenly. We finished off the whole kilo in 1 go...Slurrpp.

Masak Lemak Siput
Source: Resepi Mak


 
Bahan:
1 kg siput sungai, dipotong hujung & dibersihkan
1 betik tua, sederhana. Potong kecil
1 bawang besar, hiris
2 cili merah, hiris
1 mangkuk santan
sedikit serbuk kunyit
garam / gula seccukup rasa

Cara:
1. Rebus 1 cawan santan & sedikit kunyit hingga mendidih.
2. Masukkan betik diikuti lebihan santan hingga betik empuk.
3. Masukkan siput diikuti bawang & cili.
4. Masak hingga mendidih. Masukkan garam & gula secukupnya & tutup api.

3 comments:

vielyns said...

sedapnya siput ni..baru jer teringin nak makan :)..insyaAllah hujung minggu ni mak dari kg datang nak bagi sayur kampung..huhu bestnya tak terkata huhu ;)

wafiqa said...

sedapnya siput ni..baru jer teringin nak makan :)..insyaAllah hujung minggu ni mak dari kg datang nak bagi sayur kampung..huhu bestnya tak terkata huhu ;)

4AS said...

Wafiqa,
Best kan..My fav.