Pages

Monday, July 26, 2010

Akad Nikah on Friday 23rd July

Last Friday, my eldest niece, Izatul got married.  Tahniah to Izatul & Amin. This is just the akad nikah ceremony. The actual wedding will be held sometime after Raya Puasa. So, it was just a simple ceremony. Kak catered for 200 people but more turned up. It was held at Mak's place.
 Untuk tak nak bagi kelam kabut, invitations untuk ladies before Jumaat prayer. Then lepas jumaat prayer untuk tetamu lelaki. Then ada bacaan Yaasin untuk semua. Pukul 4pm akad nikah kat Masjid Malau. Lepas je akad nikah, solat Asar lepas tu rombongan pengantin lelaki ke rumah Mak untuk jamuan.
 The akad nikah was smooth sailing. Abang yang akad nikahkan his eldest daughter sendiri. Since menantu pun ustaz, laju je akad nikah tu... Sampaikan ada yang joke macam tak sabar je nak lepaskan anak..:D
 For lunch tu kak & abang tempah nasi jagung, ayam masak merah, daging masak hitam, acar, fruit & bubur gandum. Since nasi tu memang sedap, ada ramai le yang had second serving during lunch & after baca Yaasin. Nasib ada tempah Laksa Kedah gak. Kalau tak, rasanya lauk mmg tak cukup coz ramai yang datang..:-) For tea lak, ramai yang contribute kuih muih. So, food mmg variety lah.
 I made 2 cakes; chocolate cake for guests & Oreo Cheesecake intended for the newlyweds. Yang buatkan I frust tu, Ciskek tu simpan kat fridge rumah tok. Since tuan rumah tak de, ( Mak & kak ke masjid untuk akad nikah ), so ada le yang memandai jadi tuan rumah. Balik je dari masjid, I pun sibuk le nak hiaskan ciskek tu with peaches & oreo. Tup2 my aunty cakap ' ni kek u buat ke? Nak rasa boleh?' Tengok2 kek I sudah dipotong macam potong bengkang! Huwaa..Frust betul diorang treated ciskek tu cam tu. ( Padahal I covered the whole cake with aluminium foil. ) Lepas tu orang yang potong kek tu siap kata, tak pelah jadi kenduri gak. Memang lah nak buat kenduri pun.. But I wanted it to be decorated nicely. Tension betul. Dah tak terkata apa dah.. But the funny thing was, orang tu yang siap merajuk sampai esok pagi. Kalau ikutnya, I le yang kena merajuk lebih2. Tapi I bebel masa tu je.. But both of my cakes habis kejap je..The kids loved the choc cake. The adults liked the oreo cheesecake.

Selamat Pengantin Baru Izatul & Amin

Berdebar-debar sebelum dinikahkan..Smile..
Dinikahkan bapa mertua




 
   

2 comments:

Wahyu Hidayah n Mohamad Ismadi said...

xsempat nak rasa kek mak teh :(

3AS said...

Wahyu,
Tu la..Mak Teh pun lupa nak offer. Tgh tension le katakan..haha.. Pengantin pun tak dan rasa sbb dia tidoq.Tak pa next time wat len.