Pages

Wednesday, June 30, 2010

Bermadu itu Manis......?

At last, I'm back home. We arrived last nite. We left MIL's house at 10am coz she had to attend a funeral. Singgah Batu Pahat. Actually dah ronda2 the day before..& dah pekena the famous Beriyani Gam. ( Hmm..sedapnya dia punya mutton..) Tapi ada 1 shopping mall tak singgah. So, ended up kat situ until 12.30pm.
 Actually nak cerita pasal this story masa on the way from KL to BP. Hubby decided to stop in Melaka to meet up his buddy when he was in Adelaide. The last time they met was in 1994. Punya la lama. So, after berFB I think, we decided to stop by at his place. Dia ambik cuti nak sambut tetamu dari jauh..:-) Masa sampai tu dah 3 pm. Lepas borak2, he said he has 2 practices. 1 was handled by his wife. I pun pelik gak la masa tu coz dlm kereta tadi Hubby cakap wife dia cikgu. So, I tanya le wife dia cuti hari apa? Dia cakap dah cikgu, cuti ikut sekolah le..So, blur le kejap I. Lepas tu wife dia dok mention pasal kembar anak bongsu dia & cerita pasal maid. Lepas tu baru clear bila dia cerita yang pasal maid wife no 2. They were waiting for wife no 2 to arrive with a dish for the afternoon. About 1/2 hour later, wife no 2 arrived with a baby. Rupanya yang di sebut kembar tu, anak bongsu wife no1 & anak sulung wife no 2 who were born 3 days apart. They are about Adalia's age.
 Kalau tengok tu memang mesra le the 2 families. Yang I musykil tu..why men take more than 1 wife. In this case, kalau tengok 1st wife tu tak de kurang pun..sweet, lembut, well-educated, has 4 kids ( 3 girls & 1boy ), still slim. ( 1st wife tu my senior in Sec 2, tapi I tak ingat pun muka dia..hehe..). The 2nd wife pulak, tak de le cantik jelita pun..1 year older than him, & well-educated too. Induksi sekali dengan Hubby but he couldn't remember her eventhough they were in the same group. Tapi masa ni dia tak kawin lagi dgn Hubby's friend.
 Another interesting thing, the 2 families are moving to a new bungalow soon. Now, I'm impressed! Selalunya, walau sesabar mana pun pompuan, eventhough dia dah bagi husband dia nikah sorang lagi, susah la nak duduk serumah dgn madu dia. Tapi I really salute the first wife . Not that I want to emulate her..:D. They said they allocated 1 day a week for the 2 families to get together. Lepas ni hari2 boleh jumpa..
 Lepas jumpa family ni, awal2 Hubby dah kena warning jangan cuba2 nak tiru kawan dia..haha..I definitely won't tolerate this coz I'm not that patient or baikhati..:-)
 To friends yang I tak sempat nak jumpa the other day, sorry ye. May be next time. Yesterday, on the way back sempat jumpa sorang kat Shah Alam. Masa we all in KL, he was in Shanghai. So, nak balik ke Penang yesterday sempat le jumpa dia dekat2 office dia.

At R&R Tapah


At Pavillion KL

13 comments:

JC said...

salam...wow I impressed tooo...coz I never agree with poligamy n never like sharing...

lemongrass said...

Uish, my batch ke this guy? I wonder if I kenal, hehehe..

3AS said...

JC,
Same here..Share benda lain boleh, share husband, sorry..hehe..

K.Myn,
Your batch le..U definitely know him. Flinders uni. I think u know his 1st wife too. My senior.They got married when they were students.

Sizuka said...

zura, sapa his 1st wife? ausmat 6? curious aku. weh! aku merajuk la ni engkau tak sempat singgah jumpa aku yg montel ni.. huwaaaaaaaaaaaa

3AS said...

Shidah,
Sorry babe..Masa kat KL aku tak smpat jalan merata2 pn. Hubby aku ada course pg smpai ptg. May be next time aku jumpa ko, ko masak le nasi kebuli kat aku..hehe..
Yup AUSMAT 6. Tp aku tak ingat le muka dia. Ko pn tak sure le tau ke tak. Dia amik social science kt Adelaide. Hubby dia pasg 2 pn, dia masih beryang2 dgn hubby dia. Klau aku pinggn mangkuk melayang..haha..

ain said...

kagum ngan d 1st wife, klu akak rasanya tak sanggup kot!!

3AS said...

K.Ain,
Mmg betul..Mmg susah nak cari pompuan cam ni...bukan saje share suami malah share rumah lagi..

liza othman said...

bermadu ini manis kalau betul cara mengendalikan rumahtangga itu.. cuma rasa saya perempuan ni tamak kan kasih sayang .... ni hanyalah pandangan saya mungkin salah,,,,

3AS said...

Liza,
mmg berbeza pendapat isu ni. Mmg naluri manusia nak disayangi. Tapi bergantung pada individu nak handle isu ni, tp I'm sure ramai pompuan yang tak mau bermadu..:-)

lemongrass said...

Zuera,
satu uni dgn I lah mcm tu and definitely lah I akan tau sape this guy sbb batch we all kat Flinders tu cuma 5 orang aje.
And yg I tau kahwin masa student with budak Ausmat, rasanya sorang tu aje.....

3AS said...

K.Myn,
Betul le your guess tu..Ada muka nak pasang 2 tak masa student dulu?:-).

lemongrass said...

Zuera,
hehehehe....memang takde langsung ciri2 nak pasang dua masa student dulu. But memang tabik lah kat first wife dia sbb sanggup terima dgn senang hati. I kenal the first wife tu. Memang I tak boleh jadi macam dia.

3AS said...

K.Myn,
Tu la..I pn tanya my Hubby kwn dia ni dulu ada tak ciri2 nak pasang 2? hehe..Tp I mmg impress le dgn 1st wife ni. Bukan sebarang pompuan blh jd cam ni!