Pages

Wednesday, May 19, 2010

Nostalgia Ayam Masak Tomato

When I was studying in AUSMAT, ptg2 mesti ke gerai2 kat seksyen 2 cari dinner. 1 gerai that was most frequented was gerai abang wan ( rasanya betul la nama dia ni..:-) ) which served masakan ala siam. One of the menu that I normally ordered was ayam masak merah. Ni bukan version goreng ayam dulu. Ni yang ayam dia potong kecik2. My roomates would normally order ayam masak pedas. Ni sedap gak but since I tak makan pedas, tak mo le menangis lak sambil makan..:-). Mmg ramai gak yang pelik coz Kedahan yg tak makan pedas..but nak wat camne kan, dah masa kecik2 dulu mak ajar makan nasi dgn kicap, so maintain sampai la..hehe..Nasib anak2 tak gelap macam kicap!
 Lunch lak, selalu ke gerai akak kelantan yang pakai gelang emas sampai ke siku. Ala2 mami jarum gitu.. But, in those days, snatch theft was not that rampant like now. Kalau tak, maunye kena kerat tangan akak tu..Bergemilauan emas dia. Boleh buta bakal2 snatch thieves! I like the fried keli & ayam percik at her stall. Mmg moist. But, I digress.
 Back to ayam masak merah tu, kekadang bila teringat nak makan, I wat sendiri. But my version is Ayam masak tomato coz I tak guna the sauces. I used fresh tomatoes & chillis. Rasa tu lebih kurang le cuma colour tu lari sikit. My version is bright red. The stall's version was a bit reddish orange. The princesses mmg tak makan. Takut pedas eventhough tak pedas pun. But the colour made them stop from tasting it.

Ayam Masak Tomato


Bahan:
1 mangkuk ayam, potong kecil
1 biji tomato
3 biji cili besar
1 celery stick / sedikit daun sup, di hiris
1 ulas bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
1/2 in halia
Garan & gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Cara:
1. Kisar tomato & cili dengan sedikit air.
2. Tumis bawang merah / putih & halia sehingga naik bau.
3. Masukkan ayam & kacau rata.
4. Masukkan tomato & cili yang telah dikisar. Renehkan sehingga ayam empuk. Tambah air jika perlu.
5. Tambah garam & gula.
6. Taburkan hirisan celery / daun sup.

2 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam 3AS...k.atie klu x makan yg pedas2 nie..mmg xde selera la nk mkn..hikhik

3AS said...

Salam k.Atie,
Lain org lain citarasa...:-)Kita terbalik la..