Pages

Friday, August 28, 2009

Menu 6 Ramadhan

Yesterday, bila tanya Hubby nak makan menu daging ke ayam? Dia nak makan ayam lak. Since nak masak typical recipes rasa tekak ni tak leh terima pulak. Ternampak la ' Nasi Ayam Belanga' kat dapur Noreen & later kat dapur K.Ummi. So, teringin la nak mencuba. It turned out so good. Hubby makan bertambah lagi.. Even I yang tak berapa lalu makan pun bertambah. But, the princesses tak mau makan lak. Diaorang makan cucur jagung. Cucur jagung ni I think makanan orang utara kut.. coz i remembered when i prepared this in Perth dulu, my friends from KL siap mintak resepi lagi coz they've never eaten it!

Nasi Ayam Belanga

( I C & P je ye Noreen your recipe..)


Bahan-bahan:

2 cawan beras

1/2 ekor ayam - dipotong kecil

1 sudu besar minyak bijan

2 sudu besar kicap manis

1 batang serai - dititik2 helas daun pandan - disimpul

air secukupnya untuk merebus ayam dan untuk dijadikan stok masak nasi

2 sudu besar minyak sapi / marjerin

Bahan2 tumbuk:

1cm halia

3 ulas bawang putih

Bahan2 rempah:

3 kuntuk bunga cengkih, 2 kuntum bunga lawang, 1 batang kayu manis, 3 biji buah pelaga, 1/2 - 1 sudu kecil jintan manis, 1/2 - 1 sudu kecil jintan putih

cara:

1. Rebuskan ayam dengan garam dan serai sehingga empuk . Angkat dan toskan

2. Simpan stok ayam untuk memasak nasi

3. Perapkan ayam dengan bahan2 tumbuk, minyak bijan dan kicap manis sekejap

4. Panaskan minyak sapi

5. Tumiskan bahan2 rempah sehingga naik bau

6. Masukkan beras dan kacau rata

7. Kemudian masukkan stok ayam dan kacau rata . Bolehlah ubahkan beras ke dalam rice cooker dan tutupkan

8. Apabila nasi sudah hampir masak bolehlah diletakkan ayam dan daun pandan. Biarkan sebentar dan kacau2kan supaya masak sekata

9. Lebihan stok ayam tadi bolehlah dibuatkan sup

10. Hidangkan dengan sup, kicap cair, kuah cili atau makan begitu saja

Lepas goreng cucur jagung, tak sempat tunggu berbuka, Alysa & Adik dah beriya nak makan dulu...


Cucur Jagung


Bahan2:

2 jagung, hiris nipis

1-2 ulas bawang merah, hiris

1 1/2 cwn tepung gandum

5 ekor udang saiz L, potong kecil

1 cwn air

1 sk garam ( secukup rasa)

cara:

1. Campur semua bahan hingga sebati.

2. Goreng menggunakan minyak panas hingga kekuningan.

3. Angkat & toskan.

4. Hidang bersama sos pilihan.

No comments: