Pages

Friday, August 20, 2010

10th Ramadhan 1431

 Dah 1/3 way kita menjalani ibadah puasa. Bulan puasa ni macam malas je nak update blog. The first week of puasa sibuk balik kg. Now, masak pn ngam2 je time berbuka. Yelah, dah 6.30pm br nak masuk dapur. Kalau mak, 3pm dah masuk dapur. She spent 6x more time in the kitcken than I did..:-) Tu le yang dia masak org pn berselera nak makan.  I masak, utk hubby & the princesses tu kiranya habis le jugak.
 Yesterday, masak lebih sikit coz Hubby baru pegi top- up our bahan basah kat market. Nak pulak, masa ke masjid dia lupa bwk wallet. So, tak boleh le nak beli kuih- muih kat bazaar ramadhan depan masjid tu. So, ended up I siap buat kuih & starfruit juice lagi. Starfruit tu berlambak kat pokok sampai terbuang2. Nak dekat berbuka Syukur dtg hantar lauk pulak. Ila bagi lauk & dessert . Dia ikut resepi TTM kut. Siap bagi dragon fruit dari pokok diorang lagi. Mmg penuh meja la. Yang makan beriya Hubby & I le. The princesses makan nasi & sup sotong + keli goreng je.
 For kuih, I buat karipap roti sardin. Dapat idea from Harian Metro. Mmg simple & kena le dgn tekak I yg suka savoury kuih. 10 min dah siap. Ala-ala sardin roll. Tp Chef tu bagi nama karipap, I ikut dia je la..hehe..Kalau makan panas2 , crunchy sikit.

Karipap Roti Sardin


Bahan:
4-8 keping roti
1 tin kecil sardin, buang sos & hancurkan
1 bawang besar ; potong dadu
1 sb mayonaise, optional
sedikit garam
perahan limau nipis secukup rasa
minyak masak
1 sb tepung + 2 sb air ( Dibuat pes )

Cara:
1. Inti sardin: Tumis bwg besar dlm 1 sb minyak. Masukkan sardin, mayo, garam & perahan limau. Boleh juga masukkan potongan cili. Ketepikan.
2. Canai roti hingga leper. Trim kerak di kiri & kanan. Masukkan 1-2 sb inti sardin. Gulung & gam dengan pes tepung di hujung, kiri & kanan gulungan. Tekan kiri & kanan dengan garfu.
3. Ulang langkah 2 hingga habis inti. Goreng dalam minyak panas.

P/S: Yesterday hubby ada incident memalukan & funny kat bank. Kena tegur by a female bank officer " Doc, ada lipstick kat pipi" Hehe..Dah le kena tegur dpn staff len yang semuanya kenal dia. Tu la pompuan ni observant sikit. Yang officer lelaki yg dia jumpa tu tak perasan pun...Nasib kena tegur kat staff area! So, moral of the story, next time keluar rumah, belek2 le muka depan cermin tu ye...

Monday, August 16, 2010

Penang-Johor-Kedah

 Hari ni dah hari ke6 berpuasa. Wah..within this 6 days I dah berbuka kat Batu Pahat, Penang & Jitra. 2-2 kg dah balik. Lepas balik je dari Johor petang khamis lepas, Mak called early Friday morning. Bagi hint suruh balik kg. Hubby yang jawab phone tu mcm blur je yang mak bg hint suruh blk kg. Dia cakap nak balik next week. Bila sedar dari mamai dia, baru dia tau mak suruh balik kg le tu.

The princesses keletihan otw balik Johor. Baby tido sampai ternganga...Punya le berat 2 org tu menempel kat dia..:D


So, ptg tu siap balik Jitra pulak. Penat weh..Tp berbaloi balik. Ceriakan hati parents & at the same time makan sedap2! Penuh meja. Friday Ila & family pun balik kg gak.. Penuh le meja with our favourites eg Otak masak lemak lada, Perut cicah, sup ekor, ikan tiga rasa etc. Pendek kata, masak lembu tu dari kepala ke ekor lah..hikhik..The next day kak & family pun balik untuk berbuka sama2. Meriah betul..

Puding Pelangi ( Yang ni I wat bawak balik Jitra )


Menu berbuka kat Jitra


Otak Masak Lemak Lada & Ikan Tiga Rasa



Baby penat tunggu orang berbuka


 Last week mmg I byk cuti. Balik je keje hari ni, kena pinjam keta k.Jun lak. Hubby bawak 2-2 kunci kereta pegi keja. Tamak betoi! Nasib I tak kena menapak ke tempat keja. Kalau tak maunya mogok masak sebulan..haha..Ada spare key tapi kunci steering lock pun dia angkut ke tempat keja. Nasib I ingat lagi bwk keta manual ( K.Jun's car manual le pulak..).

Puding Pelangi
Source: here

Bahan-bahan :

10g serbuk agar2
650ml air
180gm gula pasir
60gm mentega
1 biji telur
½ tin susu cair
1 sudu makan tepung custard
1 sudu makan serbuk koko
1/2 sudu teh vanilla
pewarna merah dan kuning secukupnya (I guna warna hijau & kuning )
 
Cara-cara:
1.Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan
2.Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepung custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis
3.Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Tutup api. 4.Bahagikan adunan kpd 3 mangkuk (sama byk). Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 letak kuning dan merah.
5.Sengetkan loyang sedikit  i.e. biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan utk tinggikan).
6.Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah tu ler), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan last skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat cam ni sampai semua adunan habis.
7.Bila dah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan asalnya. Then, masukkan ke dalam peti sejuk.

Tuesday, August 10, 2010

Selamat Berpuasa, Ramadhan 1431

 Esok dah nak mula berpuasa. I would like to wish everyone Selamat Menyambut Ramadhan Almubarak & Selamat Berpuasa. Maaf kalau ada salah silap.
 For this ramadhan, this is the first time kitaorang mula berpuasa kat Johor. Sempat le bersahur & berbuka bersama MIL. Selalunya kat rumah je or kat Kedah. So, kitaorang balik Johor before puasa. Tak le penat sangat. This is the fourth time I puasa time preggie. Kalau ikut previous experiences, I lagi suka coz boleh puasa penuh & dapat habiskan baca quran.

Selamat Berpuasa. Jemputlah ambik kad ucapan ni ye, gantung kat rumah masing-masing..:-)


 Nak balik kampung ni, sempatlah I buat kek. Cadang nak buat cookies, tapi last minute, tak terajin le pulak..hikhik..Resepi asal nama 'Kek Chocolate Chip Hazelnut' by Butterrcup. Tapi I ngelat resepi ni tak guna hazelnut langsung. So, tak leh le dipanggil kek hazelnut. Tapi mmg sedap resepi ni. Rasa kacang dia seketul2. Tapi leper sikit kek ni coz I guna loyang besar pulak. ( 8")

Chocolate Chips & Nuts Cake



Bahan-bahan
A.250gm mentega
   100gm gula

B.4 biji telur

C.125gm tepung gandum
    125gm serbuk badam
    1/4 st baking powder
    50gm nestum
    50ml susu segar
    1/4 st esen vanilla

D. 80gm gajus
     100gm Chocolate chips

Cara:
1. Pukul bahan A hingga ringan dan kembang.
2. Masukkan bahan B dan pukul hingga lembut.
3. Tambah bahan C sedikit demi sedikit dan campur sebati.
4. Masukkan bahan D dan gaul rata.
5. Tuang dalam loyang bergris. Bakar selama 50-55 min pada suhu 180C.

Monday, August 9, 2010

Tasty Mince Meat And Peas With Rice

Esok nak balik Johor untuk sambut Ramadhan since raya this year turn kat Kedah..:-) So. fridge mmg kosong especially barang basah. Nak beli lunch kat kedai, alamatnya lambat le the princesses would have their lunch, since I selalu balik lambat sikit on Monday. So, I made do with minced meat.
 Tercari-cari minced meat rice, at last jumpa le this one which is very similar to the one I had kat hostel dulu. Sedap mak cik2 dapur masak. Masa kat hostel dulu makan dengan dalca. Tapi ni I buat makan dgn fried mushroom & celery. Sedap. Angkat bakul le pulak..:D. Resepi ni memang simple.

Tasty Mince Meat And Peas With Rice ( Nasi Daging )
Source: Here


Ingredients

2 cup long grain rice
3 tablespoon ghee
1 teaspoon cumin seeds
1 medium onion, finely chopped
1 clove garlic, crushed
1/2 teaspoon fresh ginger, finely grated
6 whole cloves ( I used 2 cloves, 2 cardamom , kulit kayu manis )
250 gm minced lamb or beef
2 cup green peas ( I used mixed vege + cashew)
4 cup hot water ( I added 1/2 cup milk )
3 teaspoon salt
1 teaspoon garam masala ( I used beef curry powder )

Directions:

1. Wash rice and leave to drain.
2. Heat ghee in a large saucepan with a tight-fitting lid. Fry the cumin with the onion, garlic, ginger and cloves until onion is soft and golden brown.
3. Add the mince and fry over moderately high heat until the mince is browned.
4. Add peas and half cup water, stir well, cover and cook until peas are half done.
5. Add rice and hot water and stir in the salt.
6. Bring quickly to the boil, cover, turn heat very low and cook for 10 minutes.
7. Uncover and sprinkle with garam masala but do not stir. Replace lid and continue cooking for a further 10 minutes or until liquid is all absorbed and rice is cooked through. Serve hot.

Note: I tumis bahan2 & added all the ingredients. Lepas tu masak dalam rice cooker. Tambah daun pandan. Senang kerja..:-)

 Ni pulak nak tayang dessert I wat masa Hafiz's 5th bday. Saje terlebih rajin wat banyak layer. Resepi kat sini.

Choc Layer Creme Caramel

Sunday, August 8, 2010

Ronda-Ronda Penang

 I've stayed in Penang for 10 years but I've never explored the whole Penang island. The only place that I've never visited is Balik Pulau.
 We decided to have a family get-together before Ramadhan in Teluk Bahang. Our initial plan was Gunung Jerai. But since we decided to have a BBQ too, kena le cari tempat yang sesuai. Kat Gunung Jerai tu, area BBQ ada for a fee of RM100. Tapi semua peralatan kena bawak sendiri. Leceh le nak usung BBQ set naik gunung ni..:-( Lagipun, kat atas gunung tu macam tak byk aktiviti for the kids. Kalau kat beaches mmg the kids suka.

Depan chalet


 Lps berbincang adik-beradik, kitaorang pun decided ke Teluk Bahang. Tak pernah stay kat situ lagi. Kat Batu Feringgi tu dah biasa dah. So, lps tercari-cari chalet yang sesuai, we opted for Teluk Bahang Sportfishing Chalet. Chalet ni run by persatuan nelayan. Betul2 kat hujung Teluk Bahang nun. Dekat jetty tempat nelayan bawak naik ikan. Nak ke Taman Negara pun jalan kaki je..Bilik kitaorang betul2 mengadap laut. Depan bilik ada BBQ area with BBQ set. Senang nak lepak. The rate is cheap and suited everyone's budget. We booked 4 std rooms & 1 family room. The room is spacious & clean. For std room ada 1 double bed + 1 single bed. For family room for 6, ada 2 double bed + 2 single bed.Toilet pun ok. Cuma yang ada anak2 kecik macam kami ni kena bawak flask for hot water coz they don't provide electric kettle. Fridge pun tak de. Another thing , may be they need to improve on customer service. Bagi mesra pelanggan gitu..:-)

Menyusuri pantai



 That nite we had BBQ. Kak bwk marinated steak. Ila bwk sausages, burgers, coleslaw & maggi goreng. I made tuna pasta & brownies. Mak bawak fruits. Memula tu plan nak beli ikan boleh bakar ikan sama, tp masa tu bot nelayan tak naik lg. Masa tgh BBQ tu, TV3 tgh buat shooting kat jetty tu utk slot samarinda kut. We were asked to keep quiet for at least 10min. Yelah dah ramai2 mmg riuh rendah esp the kids. The scene to be shot was for a 4am scene. Mmg kene sunyi sepi le. So, ada le Rushdi Ramli. Eja was supposed to star too.Tp dah gelap gelita tu tak nampak le pulak ada ke tak...

BBQ



 The next day, after the kids puas main pasir & mandi-manda, we went to Taman Rimba. Dekat situ gak. Lepak kat situ until after Jumaat. Tp tak berani mandi kat situ coz skrg ni byk kes kematian kat waterfall due to bacterial infections. Lepas lunch kat Tmn Rimba tu ( picnic style ), kitaorang ke Balik Pulau konon2nya nak makan durian. Tp since now ni dah end of the season, tak byk dah durian. Tak jadi le mkn durian. Lagipun sume tgh kekenyangan with heavy lunch.

Taman Rimba





 Ila suggested we went to Akuarium Jabatan Perikanan. Mmg sesuai le bwk the kids ke situ. Konon2 nak tgk ' turtle sebesar kak' as she put it, tp diorang tgh renovate. So, no turtle. Lps dah puas tgk ikan, we had dinner kat Seri Pantai @ Gold Coast. Plan nak ke Juru Auto City lepas tu tak jadi coz sume keletihan after a long day..

Aquarium




Seri Pantai @ Gold Coast


What was supposed to be a nice day was spoilt by adik. Dia melalak from the middle of the bridge until sampai rumah! mmg bingit le telinga I. All becoz she wanted Papa to fasten her seatbelt. Memula tu pakai elok je seatbelt. Tgh2 bridge tu dia bukak seatbelt lepas tu nak suruh papa gak yg pakaikan. Alysa nak tlg pakaikan dia tak nak. Grr..tension betul I. Nak stop , jln tgh jam. Sampai rumah, Hubby pakaikan dia seatbelt & pusing 1 taman baru stop melalak..hehe..