Pages

Monday, December 27, 2010

Bye Jaundice

After 20 days, Adik baby's jaundice ( Demam kuning ) was finally gone! Punya le lama. Alysa dulu tak de jaundice. Adik & Baby pun kejap je. Cleared after 1 week.
In Airis's case, macam2 kitaorang cuba. Mandikan dgn daun belimbing buluh, try mandi daun kucai, bagi minum susu kambing, Mak also suruh bagi minum air rebusan kcg hijau. Tp rasanya Mandi daun belimbing buluh worked for her. Her SB ( serum bilirubin ) shot up to 233 (13.6 mg/dl), lps tu dah mula turun. Fuh lega..I think Adik baby ni kena breastmilk jaundice. Lps je balik rumah, she's fully breastfed. Tp since hr tu I kena transfused byk drh, kut2 le ada effect kat I..hmmm..
Now Cik Jun continues to bath her with air daun belimbing buluh. Nmpak le sikit2 lg kuning kat mata putih dia. But, since on day 20 hr tu SB dia dah 143, so dah kira slamat le tu.
Meanwhile, as the nurses suggested in her examn chart to continue breastfeeding, Baby Airis took on the advice with gusto. She demands for milk every hour! Huwaa.. Mama dia smpai sakit kepala tak cukup tidur..

Makin tembam..On day 21 dah 3.5kg. Naik 1/2 kg. Muka kena tepek bedak sejuk lepas mandi..

2 comments:

Wahyu Hidayah n Mohamad Ismadi said...

comelllnya airis..bila nk p tgk ek...huhuhu

3AS said...

Wahyu,
Comei mcm mama dia la ..:D Tak pa, concentrate nak branak dulu, pas tu blh tgk Airis..;-)