Pages

Saturday, September 12, 2009

First Raya Cookies

I finally made my first raya cookies last nite. Memang liat nak start buat... But considering I'm going back to Jitra today, kenalah buat jugak coz nak bagi kat mak. The rest i'll pass thru ila next week. Kalau tak, by 2nd or 3rd raya barulah mak dapat my kuih-muih..:-) The princesses tak sempat menyebuk masa i tgh bake coz they were instructed to pick up their toys. Teruk betullah diorang. Time nak menyepah cepat je.. Time nak suruh kemas berjam2 baru siap.. They started to clean up their room from 6pm. By 10pm baru siap! Banyak lak acara selingan in between. Sampai tergolek2 dalam bilik.. Anak2 dara ni kena ajar mengemas dari awal.. kalau tak nanti mama yang teruk kena kemas..haha.. Diorang tension kat Baby coz Baby bukan tolong kemas, tapi tolong sepahkan apa yang diorang dah kemas..:-)

Last nite I decided to make cornflakes cookies. A recipe from k.ummi. A bit modification from kuali.com. It turned out nice & crunchy. I buat 2 adunan. Dapatlah around 150 biji. Cukuplah utk 3 rumah... ours, mak's & MIL's. I ni memang malas nak buat cookies esp masa baking. Preparation time kejap je..but baking took hours! That's why i'd rather make muffins or cakes.
K.Ummi, I C & P je ye yr recipe..

Cornflakes cookies

Bahan:- (anggaran 70 biji)
1/2 cawan butter
1/2 cawan gula kastor
1 biji telor
2/3 cawan kismis hitam (jenama Lego elok halus sikit)
1 cawan tepung naik sendiri (diayak)
2 - 3 cawan cornflakes (ramas2 hancurkan sikit)

Cara Membuat:-
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telor dan pukul lagi. Dalam bekas lain, campurkan tepung dengan kismis. Kemudian masukkan dalam adunan dan gaul rata. Gunakan sudu teh, cedok adunan jadi ketul dan jatuhkan ke dalam bekas yang berisi cornflakes ramas tadi, golek-golekkan rata. Letak dalam paper cup (cawan kertas). Bakar pada suhu 180 C selama 12 - 15 minit/hingga kuning keemasan. Biarkan sejuk baru disimpan dalam bekas kedap udara.

Note: I 1 tsp tambah esen vanilla & 1 tbs corn flour ikut kuali.com. I simpan doh dlm fridge for 1/2 hour untuk bagi keras sikit.

Hari tu Toh, ila's SIL requested i masukkan gambar2 baju yg i beli masa pegi shopping dengan ila masa sale. Tapi ada satu tak sempat ambik gambar coz ada kat k.Jun for alteration. It was a Garfield & Ode's pants for Alysa. Cantik..siap ada labuci2 lagi..hehe..Ni kira oklah untuk pakai kat rumah. Actually, nak pakai utk jalan2 pun ok gak.. Tak beli banyak sangat coz kitaorang dah shopping baju2 the princesses the previous day.





The dresses yang I beli dengan hubby, tak boleh tayang lagi..:-). Nanti dah tak berseri diaorang nak pakai raya hehe..Tapi cantik & sweet sesangat dimata I & Hubby.

Talking about shopping, Hubby finally got his wish! We finally bought the lcd tv that he wanted to buy the other day. Tapi bukan kat kedai tu, but next door. Tu la i kata kat dia, next time survey dulu.. I think we got a good deal eventhough it was more expensive than the one he wanted to buy earlier. This one has better specs. Luckily ( for whom? ), we found a knowledgeble salesman. I hope we made the right choice in buying that brand. Oh, we also got a new tv stand..:-) I noticed, since previous years, kitaorang masa bulan puasa banyak pulak shopping eventhough tak raya kat rumah pun. 2nd week raya baru ada kat rumah..

2 comments:

Sizuka said...

nak sikit biskut! :D

3AS said...

Shidah,
Boleh.. mehla raya rumah aku..hehe.. ko raya terengganu ke? Bila balik sana?