Pages

Friday, September 4, 2009

14 Ramadhan

We're halfway thru ramadhan. Dah habis baca quran? Normally, by this time I'd have finished 14 juzuk. But since mc 1 week, I only managed to finish a few juzuk. We have a few qurans at home. But, I only like the majid version ( or is it karim? ) Confuse la pulak! I like the one which has complete baris. The previous years memang boleh khatam quran during ramadhan as I tried to make it a point to khatam quran for each pregnancy. Orang kata elok for babies untuk dengar bacaan quran since dalam kandungan lagi. Insyaallah jadi anak soleh / solehah. Well, tu memang bergantung pada didikan gak..

A few weeks ago, Hubby bought a new quran from Ustaz Rosli. Almost everyone who attended his usrah bought this quran. Very nice. Quran terjemahan with each word being translated. Huraian ada kat sebelah. Kalau selalu baca, boleh tau meaning of all the words. Now, quran ni le I dok baca..

Nice cover with nice layout



A couple days ago ntah mimpi apa ntah terajin nak masak lebih sikit. Masuk dapur from 5pm. ( Normally after 6pm baru I start masak!hehe.. ). So, dapat la a few dishes. Tapi yang dah selalu masak I tak amik gambar pun.. Tengok dapur Shidah nampak lak resepi pengat pisang. I ate that version before at Sumai's housewarming party. His sister made it. Sedap pulak. Bila nampak resepi Shidah terus rasa nak cuba since ada le a few pisang emas yang ranum & it's sooo simple to make. Thanks Shidah for the recipe. Tapi I adjusted a bit. Then ada lak extra spagheti from mee udang the previous day. I decided to make mee goreng for the princesses. Buat tak pedas. Langsung diaorang tanak makan bila tengok mee goreng. They requested pasta! ( of course with creamy white sauce..). Mama tak kuasa nak masak dah, since masa tu dah berbuka pun..
For lauk I made gulai ayam rebung. The rebung madu was given by mak. Memang sedap (angkat bakul le pulak hehe...) Siap masuk kerisik ( buat sendiri tau..) lagi..
Pengat Pisang Caramel


Bahan:
4 biji pisang
3/4 tin susu cair
2 tbs susu pekat manis
1/2 cwn air
2 helai pandan, simpul
sedikit minyak

Cara:
1. Goreng pisang dengan sedikit minyak sampai keperangan. Angkat.
2. Masak susu cair, susu pekat, air, pandan sehingga mendidih.
3. Masukkan pisang. Masak seketika. Tutup api.

Mee Goreng


Gulai Ayam Rebung

Bahan:
1/2 ekor ayam, potong kecil
10 ketul rebung
2 tbs rempah kari ayam
1 bwg besar
2 bwg putih
1 inci halia
750ml santan
2 tbs kerisik
Sedikit minyak
garam & gula
Bahan tumis: kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih

Cara:
1. Tumis bahan tumis dalam sedikit minyak hingga naik bau.
2. Kisar bawang besar, bawang putih, halia. Tumis hingga garing.
3. Masukkan rempah ( + sedikit air). Tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan ayam dan santan. Masak hingga mendidih & ayam empuk. Tambah garam & gula secukup rasa
5. Campurkan rebung diikuti kerisik. Masak sebati.

The princesses lepas solat maghrib..Sambil posing atas sejadah lagi.. Baby muka moyok coz tengah tahan mengantuk! Cranky giler..haha.. Mama tak bagi tidur time maghrib, nanti dia berjaga tengah malam time orang nak tido.

5 comments:

Mawar Merah said...

Zura,
lidah owg melayu nampak gulai rebung ngan ayam tu sedapppp sangat...

3AS said...

k.mm,
memang sedapp giler hehe..(angkat bakul!). Guna pulak rebung madu.pergh..Tapi rasanya ni resepi orang utara. Kalau balik johor depa tak pernah makan pun..

sweet thots said...

ye kot resepi org utara. kami kat selatan ni x biasa ngan lauk ni.
zura, actually ain nak tanya pasal qur'an tu. boleh x bagi detail dia, publisher & etc. Agak2 kat mana boleh dapat ni, interested betul bila tengok ada terjemahan macam tu.

3AS said...

Ain,
Boleh la cuba lauk tu..mmg terangkat! hehe.
Quran tu nanti zuera check details. Kat Kedai buku tak tau la ada ke tak. Kalau ada pun mesti mahal sbb kawan i bgtau kat kedai buku yg kecik dr tu around RM200. This 1 sbb ustaz tu distribute, dapat le RM135.Mmg seronok baca. My parents pun tempah gak tapi stok kat ustaz tu dah habis..

3AS said...

Ain,
Quran tu nama Syaamil Al-quran terjemah per kata type hijjaz. Keluaran Dept Agama RI. Distributor Sygma. Bagus coz ada classification ayat2 quran kat belakang, eg iman, solat, amal, ilmu, akhlak etc. Ada senarai ayat2yang related dengan classification tu..