Pages

Friday, June 19, 2009

First Hair-Cut

Yesterday, while combing adik's hair after she took a bath, I noticed how long her hair was. Down to the middle of her back. But when it was dry it bounced up to her scalp. So, since nampak dah messy, I decided to give her a hair cut. Tapi mintak permission dari dia dulu weh.. She didn't say anything. So, kira ok la tu. Alysa yang terjerit2 tengok mama dia nak potong rambut Adik hehe.. Nak bawak jumpa hairdresser nanti buatnya dia tak nak lak. She's afraid of new people!

So, I cut a few inches of her hair. This time being careful not to go overboard. Last time I cut Alysa's hair, hubby was not happy with the length. Dia kata ' potong sikit2 cukup le, ni sampai sedepa!' hehe.. Actually, he forbade me to cut their hair. He just loves their curls. But, since i'm not that isteri mithali & lemas tengok rambut diorang yang serabut, so, mama played hairdresser..The result... kira oklah. Tapi kira panjang la jugak I potong coz Hubby & K.jun noticed Adik's hair. But, she didn't lose her curls. Unlike Alysa, after her hair- cut, she lost most of her lovely curls.. hua...

Alysa & Adik: Before their hair-cut

Messy kan rambut diorang? But I love the curls...

Alysa & Adik: After their hair-cut

Adik still have her curls, Alysa punya dah kureng sikit!

After playing at the playground yesterday, they got a treat in the form of rambutans. First time our rambutan tree bears fruit. Last year jadi sebiji je.. Tu pun Alysa yang ngap tu waktu baru kuning. So, semalam puas la diorang makan rambutan eventhough it was not their favourite actually. Tapi since pokok sendiri & boleh petik sendiri, excited le lebih.

Alysa posing with the yellowish rambutans. ( Rambutan budak sekolah)

7 comments:

mawar merah said...

Bos tu tak bagi potong curl tu sbb tu trade mark dari dia, tapi i pun suka bebudak pompuan rambut curl...kiut giler.

lemongrass said...

Zuera,
Alysa mmng ikut rupa Wak kan. Rambut curly trademark dia abis :-). I pun takut jugak nak potong rambut Zahra dulu sbb takut sgt2 hilang culrs dia, sayang kan!

3AS said...

K.mm,
Memang pun trademark dia. Semua orang tegur rambut bebudak ni macam rambut dia. tu yang kembang tu..hehe..

K.Myn,
U kenal my hubby masa kat Adelaide ke? Alysa memang sebijik ikut muka papa dia. Sampai ada orang komen kalau dia hilang, & orang jumpa tak yah tanya anak sape, terus hantar kat klinik papa dia..hehe..
Rambut Zahra memang sebijik macam rambut ayra. Rambut ayra makin terserlah curls dia lepas potong ni.Fuh! lega I...

Sizuka said...

alamak zura, pesal potong rambut dia org?? sayang nya!

3AS said...

Shidah,
Rambut ayra orang puji lagi cantik after the hair-cut coz curls dia macam orang set rambut. Seketul2...
Alysa punya memang aku ralat sikit ( went overboard masa potong tu..) coz now dah tak banyak curls dah. Dulu bergulung cantik je..

ila said...

totally agreed. rmbut ayra mmg nmpak lagi cantik lps hair-cut.

3AS said...

ila,
yup.. definitely lagi cantik..