Pages

Friday, March 11, 2011

The Day She Lost 3kg

 This week minggu sakit le pulak. Started with Adik. She had diarrhea. Lepas tu berjangkit kat Baby. Bila diorang dah okay, Alysa got infected too. Siap dgn fever, vomitting & diarrhoea. Tak lalu makan. Susu pun tanak minum.

 Wednesday baru2 ni, masa I temankan Hubby pegi follow up kat hospital to take out the stent, I got a call from Alysa's kindy. The teacher said she almost fainted. Mmg kelam kabut le I. Dah le masa tu Hubby baru je masuk procedure room. Terus tinggalkan Hubby, pecut pegi ke kindy. After ambik dia & bawak ke klinik, looked like she was okay. Fever pun dah ok. Bowel movements not so good. Yelah still cirit & muntah. I guess dia nak pitam sbb hypo sama kut. Tak nak makan sbb takut muntah & no appetite.

 After a few days of no appetite, yesterday masa timbang dia, she lost 3kg! From 27kg to 24kg. Perut pun kempis je. Badan dah nampak panjang le pulak..:-) Mmg le I nak dia kurus sikit, tapi bila dia tak nak makan, risau le pulak.Well, I guess she'll be back to her normal self bila dah baik dari cirit nanti.

 A couple days ago I pulak yg berjangkit dgn the princesses. Tp bila asyik sakit kat upper right of my abdomen, Hubby ajak pegi scan kat specialist. Gallstones le pulak. The Dr is so nice and talkative. Ended up over 1 hour doing scan & consultation. Lepas tu FOC pulak tu. Tp this week masa we all sakit, the various drs that we saw mmg tak charge pun. Thanks to all the doctors..

Alysa..After 3kg lost. Rasanya still tembam.


Adik. The pretty phase..


Baby. Princess phase..


Adikbaby. The cheeky phase


Alysa's Birthday Cake


Ain , ni le rupa bday cake Alysa yang comot tu. Not as nice as yours...keras betul tangan I bila time nak deco kek..:D

Kek Alunan Kasih
Source: Here

Bahan-bahan


5 Biji Telur
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
3 sudu kecil baking powder
½ cwn susu cair
1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
*Serbuk koko (secukupnya)
*Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
1 1/2 cwn planta @ 1 buku buttercup 250gm

Cara-cara
1.Pukul planta dan gula smpai kembang
2.Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
3.Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit
4.Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau
5.Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 *sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.
6.masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua
7.Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…Bakar lebih kurang 45min..160C.

2 comments:

ain (sweet thots) said...

bila ayahnya sakit, habis pulak seisi rumah sakit ye. hopefully semua nya dah kembali sihat ye zura. U take care too, nnt sapa pulak nak menjaga dorang ;)

I pun not that good at decorating cakes la u. ok la tu, yg penting keknya sedap ... penuh ngan alunan kasih sayang kan ^_^

macarons tu mmg agak manis. somehow i macam addicted la pulak, mungkin sebab lemak almond tu & the chewy texture. tah lah.. i ni pon bukan gemar yg manis2.

4AS said...

Ain,
Now yg lain alhamdulillah dah sihat cuma Airis plak demam.
Macarons tu bila le I cuba buat. Macam susah je..