Pages

Thursday, January 7, 2010

Snacks anyone?

Semenjak 2 menjak ni baru perasan yang kalau ada mood rajin nak masak, mesti wat cakes. I don't know why? Nak kata Hubby or the princesses like cakes tak de le sesangat. But we do love cheese cakes. Tapi fattening le pulak.. & Hubby needs to lose some weight! ( hehe..not some, but a lot i think..)

Yesterday bila mood rajin nak masak, rasa macam teringin lak nak wat keropok lekor. But i wanted to do the simplest recipe ( time rajin pun still malas..haha.). Another thing I didn't want to use tapioca flour. Bukan apa, tepung ubi ni after makan berangin le pulak. So, try le cari resepi yang guna tepung jagung instead. Terjumpa le resepi yang i rasa sesuai le kat myResipi. Tastewise, ok le ..crunchy. Tapi terlebih garam le pulak. Tapi bila cicah sos tak le rasa masin sesangat. The good thing about home made keropok lekor is tak de MSG & tak le rasa tepung je lebih.

Keropok Lekor Tuna

Sebelum goreng


Selepas goreng


Bahan:
1 tin tuna flakes in oil ( 185gm)
1 cwn tepung jagung
garam secukup rasa
air untuk merebus

Cara:
1. Rebuskan air di dalam periuk.
2. Toskan minyak ikan tuna. Masukkan ke dalam mangkuk. Gaul dengan tepung jagung sedikit demi sedikit hingga doh tidak melekat di tangan.
3. Masuk garam. Bahagi 4 & gentel panjang.
4. Rebus dalam air hingga timbul.
5. Angkat & toskan. Biar sejuk.
6. Potong serong & goreng.

Today lak terasa nak wat popia cracker or we all panggil kuih kapal terbang. I don't know why the name. Tak de rupa kapal terbang pun! kuih ni masa raya hari tu mak tempah berkilo-kilo sebab sedap je mengunyah. Once you started, you cannot stop. Masa mak tempah tu, the price was RM20 or RM30 per kilo. Yelah, leceh nak wat. Nak masuk mulut kejap je. This one I got the idea again from myResipi, but I added susu tepung for the oomph! Next time may be nak tambah horlicks lak. Alysa & Ayra suka betul. Siap je terus ngap sampai kena suruh stop coz dah bedtime. Baby pun sibuk gak nak makan. Memang sedap. I think I boleh habiskan 1 balang in 1 go. hehe.. Rosak diet..

Kuih Kapal Terbang


Bahan:
1 paket kulit popia
1 tbs tepung gandum ( bancuh sedikit air )
1/2 cwn nestum
1/2 cwn susu tepung
1/4 cwn gula
minyak untuk menggoreng
Cara:
1. Kisar nestum, susu & gula. ketepikan.
2. Gulung memanjang kulit popia satu persatu & gam di hujungnya.
3. Gunting serong setiap satu.
4. Goreng hingga keemasan.
5. Angkat & toskan sebentar.
6. Gaul dengan bahan 1.

No comments: