Pages

Wednesday, January 20, 2010

Incidents yang memanaskan darah

Last week while I was driving to work, masa nak park my car, tiba2 ada le satu kancil ni lalu dekat betul dgn my car dari arah bertentangan. Mmg tuk la bunyi.. Mmg calar le sikit my car.Driver dia sorang budak pompuan. So, I turunkan cermin kereta & tanya dia elok2, tau tak jalan ni jalan sehala? Yang buat darah I mendidih & berasap, dia bole jawab " Tau..Tapi apasal akak dah nampak saya lalu tak ketepi sikit?" Grrr..punya la sakit ati. Dah le langgar kereta orang, lepas tu tak reti mintak mahap, then salahkan kita pulak. Since I mmg nak tengah park, so I park my car. Tengok2 dia dah lesap. Nasib calar sikit je kat side mirror. But, she looked so familiar. Mmg selalu lalu-lalang kat depan these shoplots le kut.

The best part came yesterday. While I was seeing a sales rep in my business premis, tiba2 ada sorang budak pompuan masuk. Dia cakap something dengan my staff. Then I ada le eye contact dengan budak ni. Rupa2nya budak yang langgar my car last week. Nampak je I, dia terus keluar. Termalu le kut. I tanya le dgn my staff, apa dia nak. My staff bagitau dia nak mintak kerja. Our procedure, kalau orang mintak kerja, kena isi borang dulu baru kitaorang panggil interview. Ni terus dia tak jadi isi borang. Kalau dia isi borang, nak jugak I panggil dia for interview, but not as a potential candidate tapi nak lecture banyak2 haha.. Tu la len kali nak cakap dgn orang berlapik le sikit. There's nothing to lose if you say sorry when u make mistakes. Orang macam ni kalau amik kerja, maunya dia tengking customers yang banyak songeh! Susah I nanti..

Another incident, again happened at work. Normally kalau orang minta derma, my staff dah tapis. Tapi hari tu ntah macamana, pak cik ni datang kat I. So, not wanting to be rude, I pun mintak le surat2 kebenaran mengutip derma berkaitan ( As advised by the police). He couldn't provide the documents asked. So, memang le I tak akan bagi derma untuk kes2 macam ni coz banyak sangat penipuan by pemungut derma. Dia boleh cakap, kalau nak menderma dengan ikhlas tak perlu le nak mintak surat2 tu. Hello...in the first place kalau i nak menderma dgn ikhlas, I tak akan bagi kat orang2 tak reti bahasa macam ni. I akan pilih mana2 tempat I nak derma & bagi senyap2! Tu lagi afdal. Banyak le lagi dia mengomel sampai I pun naik angin le jugak. I never halau orang from my business premis, but I did this time..sigh..




9 comments:

Sizuka said...

if i were you, aku lesing je budak pompuan tu. dah la langgar kete orang, kurang ajar pulak tu.

Packy @ Mawar Merah said...

Hahaha....berasap masuk sini hari ni, musim panas..luar panas, dalam pun panas...sabaq...sabaq.

Wakakaka...nak gelak pasai budak pompuan tu nak minta keje ngan U, tu lah lain kali jangan sombong dengan orang...dia tak tau satu hari dia mesti perlukan orang lain gak.

Sizuka...hehehe, U adik beradik Haji Bakhil ker? Betul tu....sekali aku lesing daa....

JC said...

salam 3as

memang banyak org2 yg kurang bahasa sekarang ni baik tua atau pun muda sama jer...apa pun you take it easy & take care

3AS said...

Shidah,
Aku nak lesing dia tak sempat..hehe.. By the time aku park dia dah blah...Mmg mendidih la darah aku..haha..

K.Packy,
Tu la nasib tak terbakaq kat situ coz asap dah berkepul2..:D. Tapi tu la yang bestnye dia mai mintak keja le pulak..Pengajaran la kat dia in d future..

JC,
Thanks. Tu la org sekarang ni..Tapi masa tu mmg rasa really spoil my day. Tapi now dah ok..:-)

ila said...

oooish!!! mcm takut je tgk org tu mengamuk.. lama x tgk ni... errrr... sbq byk2 na.. nnt adik blanja coklat yg sedap nak mampuih tu na.... :)

3AS said...

Ila,
Apadia coklat sedaap nak mampuih tu?:D. Tunggu..Nanti I tuntut..hehe..
Ala..bebudak tu selalu tgk mama depa mengamuk..Jadi tarzan..haha..

ila said...

hehe.. alaa.. coklat yg i ceta aritu la.. beryl's tiramisu white coklat.. nnt i bg rasa sebijik.. tapi tgu i beli la yer.. susah skit nak jumpa.. or masa pegi beijing nnt.. kita beli kat airport na.. mmmm... yummy...

3AS said...

ila,
ooo, yang abang beli hari tu ek?

ila said...

a'a... pandainyer...