Pages

Saturday, July 20, 2013

Umrah Tanpa Travel Agent

 Lepas first time buat umrah Februari lepas, hati terasa rindu sangat nak ke sana lagi ( Boleh tengok sini ). I'm sure everybody yang pernah ke sana felt the same way. I memang berdoa dapat ke sana lagi, kalau boleh every year nak ke sana..


Kitaorang selalu travel free & easy, cuma masa ke Medan & Bandung early of the year je yang menggunakan ground package. So, balik je dari umrah tu, terfikir nak pergi pulak without travel agent. Now, AirAsia pun dah ada direct flight ke Jeddah. Lagi lah senang.

Masa I baca experience orang yang pegi sendiri ni, I tertarik dengan satu perkongsian. Dia pergi bertujuh. The total cost was RM25K. Duduk pulak dekat Hilton yang hanya 20m dari Masjidilharam. So, kiranya sorang dalam RM3K++ je.

Alhamdulillah, last month we all dapat AA promo ticket ke Jeddah. Cuma RM700++ je sorang. Secara kebetulan, my sis Ila tergerak hati nak check AA ticket ke Jeddah. Tengok2 tgh promo. Terus we all booked untuk bulan December ni. Ni kiranya umrah musim sejuk la. Yang bestnya dapat dua tahun terus kat Makkah. Pegi December 2013, balik January 2014..:-)

Sesungguhnya DIA maha mendengar. Hari tu I ada bagitau kat Hubby, bestnya kalau dapat pegi bulan December coz ada ustaz yang pegi masa ni cakap tak ramai orang. Budak2 pun siap boleh main kat Hajar Aswad. Bila we all book tiket tu terus tekan bulan December coz tak tau pulak bulan lain pun ada promo. I shared with my friends about this promo. Ada yang booked bulan Feb & March 2014. So, memang rezeki we all dapat bulan December.

I ada berFB dengan Dewi from Sabah ( I jumpa through FB group. She's very helpful ) yang pegi without travel agent. Dah la first time. Dia kata Alhamdulillah. Allah permudahkan semua urusan dia. Tak susah pun macam sesetengah orang war-warkan... Dia duduk kat Zam Zam Pullman. Pihak hotel siap upgrade dia ke bilik Masjidilharam view walaupun dia cuma booked bilik biasa. Naik AA pun dapat premium seat lagi. Memang selesa. Habuan masing2..

Kitaorang tengah survey transport. The best deal so far, GMC RM1800 & van RM1500 per car including driver & mutawif. This is offered by a travel agent kat sini. Travel agent kat Makkah lagi mahal. Ada yang quote Toyota Prado SR4000. We are also waiting for the best deals untuk hotel yang berdekatan Masjidil Haram.

InshaaAllah kami akan pergi bertiga dengan MIL. Tapi di Makkah kami akan berenam dengan Ila. Kami akan ke Makkah dulu. Ila yang pergi awal 4 hari akan ke Madinah dulu & we all akan berjumpa di Makkah on the same day.

Ni antara checklist untuk yang nak pegi sendiri ni:
1) Book flight ticket
2) Visa- Kena mohon melalui TA berdaftar dengan Kerajaan Arab Saudi. Fee btw RM300-350.
3) Hotel - Book online je. Agoda.com or booking.com. Hotelscombined.com pun boleh compare the best rate.

4) Transport - Boleh survey dgn TA yang suits our needs i.e utk berapa orang.


Semoga Allah permudahkan urusan kami. Kalau ada sesiapa yang pernah pegi tanpa travel agent ni, sudilah berkongsi cerita. InshaaAllah, bila we all dah pergi cara macam ni, I'll share our experience. Moga-moga ramai lagi yang dapat pergi. Kalau ada duit lebih, siap boleh sponsor family members lagi..

Update:
Pengalaman saya boleh tengok kat sini.

Dapatkan buku "Travelog Umrah DIY" di sini:

Travelog Umrah DIY




167 comments:

cikMilah said...

MasyaaAllah.. sya dok fikitr tentang ni sehari dua ini.. dan berkata.. syoknya kalau boleh pi umrah sendiri. Cuti saya tak lulus sbb waktu travel agent clash dengan bbrp perkara mustahak yg mennyebabkan cuti panjang saya tak lulus...T kasih atas post ini...Ya Allah.. pertolongan Allah san jawaban datang dengan cara yag tak tersangka...Saya ada kawan di Makkah, boleh saya tanyakan tatang persoallan puan ttg transport di sana> T kasih lagi sekali

cikMilah said...

Try call this number. Haji Arshad +966 530 388 418, kata kawan I, dia juga ada hotel dan buat catering> Mungkin ini dapat menolong..I dapat dari kawan yang duduk di Makkah la ni

4AS said...

Salam CikMilah,
Thx atas suggestion. Actually, saya dah contact Hj Arshad. Dia yang quote Toyota Prado SR4000 tu. Tapi, saya lbh tertarik dgn rate TA dari Malaysia ni mengikut perkongsian dari Dewi ni. Dia sgt berpuas hati dgn TA ni.
InshaaAllah, bila sy dah pegi, saya akan kongsi pengalaman saya. Lagipun ada a few kawan saya yang pegi cara ni selepas saya. Saya harap dapat membantu ramai lagi yang interested pegi dengan cara ni. Dapat pilih hotel sendiri..

Suria, Ampang, Margosa & Impian Ipoh Homestay said...

salam syukor dapat serch blog ck . saya pun bercadang nk gi umrah dgn keluarga sendiri. sudah 7 kali pi umrah setiap kali dgn travel agent.
bila dah selalu pergi teringin nak pergi sendiri lagi pun sya rasa tak susah bila berada di sana berdasarkan pengalaman yg pernah kami lalui.
dgn tu mulalah bertanya & serch cara nak pergi umrah sendiri tapi jawapan yg di terima mengecewakan ada yg kata nak ke mekah kena melalui agent masuk mekah bukan macam pi melancong. serch juga laman luar negeri mreka juga kata x blh. ada yg bgtau kalau kita ada kawan atau saudara kat jedah pun masuk pakai visa visit nak buat umrah kalau kena tangkap kat check point we get into trouble.jadi kena la pi dgn travel agent juga your blog have solve my problem.harap ada kawan2 lain yg dah pergi sendiri boleh share sama.

Suria, Ampang, Margosa & Impian Ipoh Homestay said...

kalau blh pi umrah sendiri cadang nk pi feb 2014.tengok hotel x susah nak bok banyak kali saya saja main2 tengok harga kat hotel2 tu kalau yg hilton dan lain2 hotel yg dekat tak la mahal sangatkalau dibandingkn ikut pakega. ada juga tanya agent ada offer VVIP pakage pulak 5 star hotel x pa naik first class makan lunch diner semua kat hotel siap naik GMC ada private mutawif pulak.Harga jangan cakaplah... berbelas K seorang. Saya & keluarga walaupun dah pi umrah 7 kali kita bukan nak pi bermewah mewah kita ni bukan kaya raya cuma Allah beri kita rezeki lebih sikit dapat la pi banyak kali. sebelum ni tak pernah pun terfikir dapat pi sebanyak ni .kadang kala bila orang tanya dh pi brapa x diam ja.saya nak pi sendiri kerana nak dapatkan hotel yg berdekatan kerana suami saya strok tapi dia masih boleh berjalan tanpa menggunakan tongkat dah 2 x kami pergi masa suami dah kena strok.
2. nak pi ikut jadual kami kalau ikut pakage kena ikut jadual mereka yg kkadang x bersesuaian dgn jadual kami. 3 bila ikut agent makan dgn mereka kkadang bila pakage yg ramai waktu makan bersesak kadang kala kami beli makanan sendiri x mmakan makanan mereka tapi kita dah bayar sekali. jadi baik pi sendiri makan boleh beli sendiri pilihan.yang mustahak skali hotel dekat masjid mudah suami saya nak berulang alik buat .kerana kami dah pergi banyak kali banyak info yg kami tau tapi x boleh over konfident nanti raik dan takut x jumpa jalan ke sana dan takut menghadapi masalah pulak ketika di mekah. apa2 pun kita niat yg baik semoga di permudahkan segala urusan INSYALLAH.

4AS said...

Wassalam Pn Suria,
Saya rasa ramai yang nak buat umrah tanpa TA ni disebabkan faktor2 puan bagitau tu. Saya ada beberapa kawan yang dah buat cara ni. Sorang tu pegi dgn family tapi transit di Dubai. Arrange transport & hotel sendiri. Another friend, book tiket AA sendiri. Tapi dia kumpul kawan2 20 orang. Lepas tu suruh TA arrange for ground package je.
Saya selesa pilih hotel & transport sendiri. Saya pun dok plan nak duduk kat hilton. The best rate yg pernah tgk kat hilton ni RM470 per nite. Tapi x kisah hotel mana pun asal berdekatan Masjid sebab nak bawa MIL yang uzur.
Ni antara checklist untuk kita yang nak pegi sendiri ni:
1) Book flight ticket
2) Visa- blh buat sendiri tapi hassle sikit nak kena pegi embassy. Nak senang suruh je TA buat. Fee btw RM80-150.
3) Hotel - Book online je. Agoda.com or booking.com. Hotelscombined.com pun boleh compare the best rate.
4) Transport - Boleh survey dgn TA yang suits our needs i.e utk berapa orang.

Yang penting banyakkan berdoa semoga ALLAH permudahkan semua urusan kita..inshaaAllah

mellymilly said...

Zuera, kalau first timer, is it advisable to go on our own? Or better pegi dgn agent dulu?

4AS said...

Linda,
Actually it's up to the individuals. Kalau ko pergi sendiri, U have a private mutawif. Selalunya transport tu will include driver + mutawif. Kalau pegi dengan agent, sorang mutawif kena jaga ard 40 org. Macam in my case masa pegi hari tu. Kalau dapat mutawif yang bagus, dia ajar ko semua masa first time buat umrah. In my case, nasib aku pegi dgn mak aku yang dah banyak kali pegi. Dia la yang tunjukkan kat mana nak niat tawaf, kat mana nak ke saie. My sis yg pegi berdua je dgn my BIL, menggagau cari benda ni semua coz mutawif tak peduli langsung kat diorang.
According to Dewi yg aku cerita tu, dia pegi sendiri eventhough 1st time. Alhamdulillah, semua ok ja. But then again, ni semua ketentuanNYA. Susah or senang. Kita kena berdoa byak2 semoga semua urusan dipermudahkan..

4AS said...

Linda, FYI aku & my sis pegi with the same TA tapi different dates. Aku pegi in Feb 2013 with my parents. Dia pegi in Mac 2013.Satu chartered flight 400+ dengan TA ni. Jenuh la kan diorang nak control. So mcm2 kes la yg malas nak cerita. Redho je lah..

Tok Muda said...

Alhamdulillah seronok dengar cerita gembira awak nak buat umrah bulan Dec. Saya pun ada rancangan nak buat umrah bulan Dec 2013. Plannya nak pergi sendiri. Cumanya visa saja yg merisaukan. Ada baca tentang visa umrah. Awak kata boleh apply sendiri di embassy. Betul ker? Kalau kita nak pegi bulan Dec bila kita perlu apply visa? ada yg saya baca dlm blog embassy hanya keluarkan visa pada TA sahaja. Betul ke?

4AS said...

Salam Tok Muda,
Hari tu saya pun risau gak takut bulan Dec tak keluar lagi visa umrah. Tp km plan kalau tak dapat visa umrah, nak guna visa ziarah. Tapi dengarnya dah ada yang book dengan TA untuk pakej bulan Dec. Jadi visa umrah dah keluar la tu.
Memang ada yang apply sendiri visa kat embassy. Cara tak tau la pulak saya sebab since saya kat Penang, lebih convenient untuk minta TA yang buatkan.
Saya pun masih kumpul information. Tapi memang ada kawan yang biasa pegi sendiri. Lagi 2-3 bulan nak berangkat baru nak finalised semua arrangements.

raja fairulnizam raja idris said...

tertarik sungguh dgn topik umrah tanpa travel agent ni. alhamdulillah, bagi sy yg telah brpeluang mngerjakan ibadah umrah beberapa kali, tentu bagus klu dpt kengkawan yg ingin sama merasai pengalaman trip cenggini

Ridzuan said...

salam, boleh x bagitahu TA mana yg sesuai untuk buat ground handling? saya bercadang pergi umrah bulan januari 2014.

4AS said...

Salam raja fairulnizam,
Memang bagus kalau pegi dgn kawan-kawan atau family members dengan cara ni. My friends & I yang akan guna cara ni, ada yang ber3 & ber6. Senang nak arrange transport & blh save on transport.

4AS said...

Salam sdr Ridzuan,
Kena tgk location sdr. Baik tanya agent yang berdekatan. Tapi selalunya TA yang besar & famous tak buat ground handling ni. Saya dah tanya dah..
Saya dah dapat a few quotations yang menarik. Tapi belum finalised. Dah finalised nanti saya share.
Kalau nak ground handling hotel + food + transport, ada TA kat Selangor yg bg rate quite ok tapi hotel jauh le. Kalau nak hotel dekat, baik book sendiri. Cari transport je..

Pahat Pusako said...

4AS & Rajafairul,

Saya ingin umrah dalam 10 Orang. Klau kita guna airasia dan guna TA untuk urus visa dan tranport, berapa kos bagi setiap orang. Hotel booking thr' online budget hotel je ikut kemampuan kami. mungkin tuan/puan ada pengalaman. Kalau makan cari sendiri senang ke dan berapa kos sehari mkn tghari dan mlm?
Terima kasih bantu kami.. hset 0172397374.
Klau sesiapa yg berminat nk joint okey... Inshaallah.

4AS said...

Salam Pahat Pusako,
Kalau dapat tiket AA yg promo ( rm700+), kos semua x sampai rm2k klau duduk budget hotel. Yg duduk hilton pn blh dpt rm2.5k seorg klau dpt bilik promo rate. Tp kena tgk jugak brp hari kat sana.
Ada TA kt kl quote rm2k+ utk ground handling skali mkn. Rasanya 10 org blh naik van. Bersesak sikit la klau brg banyak.
Klau kat penang ni, hidayatul travel ada buat transport handling utk group >10 org.

Zue Zue said...

As salam,saya nak tanya berkaitan buat visa umrah sendiri..tadi cik kate TA yg buatkan..bole tak bagi contact number TA tu..:)

4AS said...

Wassalam Cik Zue,
Rasanya kebanyakan TA ada service utk buat visa umrah/ ziarah. Cuma transport je tak banyak TA yang buat arrangements. Cik kat area mana? Kalau di utara Asari Murni & Hidayatul Travels ada buat visa.

Mahdzar Mahbob said...

Alhamdullillah... terasa ingin mencuba pergi umrah cara ni, dah 5 tahun tak jejaj ke Mekah dan Madinah.

aida said...

4AS

boleh saya dpt no telefon awak?am interested to go in Dec 2013 with parents to umrah without agent.

it would be much appreciated if you could call me on 0137782401 so perhaps i can ask sth psl ni or plan sth to go there.

And saya looking forward nak pegi dgn sape2 .so please contact me that we can discuss further


thanks

4AS said...

Salam Mahdzar,
InshaaAllah tak sesusah yg diceritakan TA.. cubalah..

Salam Aida,
Will whatsaps u my no. soon. I'm in my final stage of arranging my trip. Hotel dah book Alhamdulillah. Tinggal nk comfirm transport. visa pn nk apply this mth.

aida said...

4as

boleh message saya as soon as possible this morning as i wanna ask few questions wrt to umrah urgently.havent arranged anything plan to travel dec 2013.

appreciate your help.thanks

aiza89 said...

assalamualaikum kak,

saya Aiza. if, akak tak keberatan boleh aiza dapat fb Dewi tu? nak berkenalan and tahu cara dia pergi dulu. hehe.

and, boleh akak whatsapp Aiza number akak? ill call u, interested nak dengar cemana akak susun semua tuk umrah akak nanti.

thank you kak :)

Unknown said...

Assalamualaikum 4as,

Boleh message 4as punya number kat saya 01118632007. Nak tanya pasal umrah tanpa travel agent..please

dazten20 said...

Bismillah...
AsSalam...Wbt. Yg Brbhg Cik Puan. Jutn ksh atas Info yg sgt brguna. Sy trllu ingin utk Melakukn Umrah scr Persndirian ...

Kli terkahir ke Madinah dn Mekah pd Ramadhan hgg Raya thun ini brsm TA Namun tak prnh rs puas utk ke sn lgi....nak pergi pergi dn pergi lgi... Kli ini sy trllalu ingin prg scr prsndirian dn brhrp sgt agr mndp sdri SeIslm yg sm Brminat dlm prkr ini...

Besar hrpn sy agar Allah Swt dpt Mnjemput sy lgi brsm sdri SeIslam lain yg sgt TerUja utk kesana... Jika ada ssp yg Ikhlas dn Berminat, blhlah emai kpd sy :

daz20ten@gmail.com ( No Tel akn sy berikn kmdn-Ampun Maaf ye )
Dgn cr ini, dptlh kiranya kita brbncg dn lakukn brsm apa yg sepatutnya.....

PengAkhirnya, Cik Puan... Jutn tksh skli lgi atas Info yg telh diKongsi Brsm dari blog cik puan. Besar hrpan sy agar apa yg sy luahkn di sini, mndpt respon yg sgt mmbantu.... Aamiin...Sy doakn agar cik puan sklrg dn seluruh keturunan mndpt Keberktn dari Dunia Bawa Ke Akhirat.... Aamiin....

Sekian, WasSalam....

4AS said...

Wassalam Aiza89, Unknown & Dazten20,

Aiza89 & Unknown, Nanti sy email @ pm no. sy. Saya pun belum pergi..:-) Doakan urusan saya & keluarga dipermudahkanNYA.

Dazten20,inshaaAllah hajat yang baik Allah akan makbulkan. Ameen..Moga ada yang sdr2 lain yang sudi pergi bersama sdr.

dazten20 said...

AsSalam....Wbt...

Cik Puan 4AS... Jutn tksh ats doa cik puan. Sy juga akn Mndoakn Agar sgla Urusn cik puan diPermudhkn olh Allah Swt dn DiMakbulkn sgl doa...Aamiin..

Syukur Alhamdulillah.... Sy mndpt shbt spt cik puan. Di sini, kita brbncg scra HARMONI dn SALING MGHORMTI....
Utk bhgn sy pula.. Sglanya In Syaa Allah.... Aamiin.....

Kpd Yg Bhgia Cik Puan Aida, jutn tksh krn sudi mnjwb pggiln sy ptg td dn kita sempt brbncg ttg topik Umrah
Secra Persndrian...

Sekian, WasSalam....

ady said...

Assalamualaikum semua,

Nak tanya apa perbezaan pergi dengan TA n p sendiri? Adakah kalau p ngan TA tu kena ikut jadual depa saja? Bantu saya..

Terima kasih semua.

dazten20 said...

Wa'alaikumussalam Wbt....

Nak tny? Blh.. Ini jawpn sy cik/tuan/puan. Trlbh dhulu sy pohon jutn maaf andai ada kilapn yg bakl sy nyatkn iaitu, setiap manusia itu brbza citarasa/pndgn/pngetahuan dn pndpt. Hrp berfikirn trbuka ye. Tksh kirnya memahami situasi bgini.

Sy mulakn... Bgini, paling sng dn mudah ikut TA. Sglanya diUruskn krn sglnya trmasuk dlm kos yg tlh kita lakukn. Dri Airport KL, JEDDAH, Prjlnn ke MADINAH DN MAKKAH, HOTEL, MUTAWWIF dn sglanya TerUrus. Bgitu juga jika ada sstu yg berlku.. Hapan dn Doa tdklh. Aamiin...

Nak contoh?
Baiklah. kehilgn Passport, Sesat, Sakit atau Meninggal Dunia katakn, sglnya, ada yg siap sedia utk mmbntu spt Ustaz dn Ustazzah atau Pmbntu Doktor ataupun Doktor akn sgr mmbntu selain Para Jemaah yg mngmbil berat antr satu sm lain...
Skli lgi, sglnya akan diUruskn olh TA. Insyaa Allah...
Bgus sbnrnya. Ttp bgi mrk yg tlh berkli2 utk prgi dn mndpt Jemputn Allah Swt dn inginkn kelainan selain ingin mnjimatkn kos, ingn merasai sndri bgmkh cra dn rasanya sekirnya sglnya atas urusn sndiri... Secara tak lgsg juga mgkin rasa seronok krn tdk terikat dgn TA dn blh lakukn sglanya dgn sndri Insyaa Allah ye - krn? Krn tlh tahu apa yg sepatutnya dilakukn berdasarkn PENGALAMAN... Ada yg rasa puas krn tdk terikat dgn Jadual yg tlah diSediakn olh TA. Ada juga kes dimana Mutawwif tak sedar ada Jemaah yg trtggal di Hotel dn Jemaah pula trlupa ttg waktu lawatn. Jika dpt Mutawwif yg bertanggungjwb Syukur Alhamdulillah.. jika sebaliknya....??? Eemmmm REDHA SAJALAH.....
yg penting, Setiap yg brlaku, ada hikmahnya. Setiap apa yg cb kita lakukan sndri atau TA, pasti ada kekurgn TIDAK ADA YG SEMPURNA KECUALI ALLAH SWT.....

Hrpnya jwpn sy ini dpt memuaskn hti sdr/cik/puan... Yg Baik lgi Sempurna Milik Allah Swt jua...

Sekian, WasSalam....

dazten20 said...

Nk sambung sikit lgi...
Sblum tu sy pohon maaf andainya ada bhs yg sy sebutkn disini trllu rgkas prktnnya hgga ada huruf yg trggal sbb nk cpt dn tdk mengEditnya semula krn kesuntukkn ms..

Bgini.. Pd pndpt sy, jika ada sdra/sdri yg inginkn keselesaan dn tdk mahu bersusahpayah dari A-Z utk Melakukn Umrah, baik pilih sj TA. Perlu diingt, TA juga ada kekurgannya...Bgitu juga, Umrah Secara. Persndrian, ada kelbihnnya.. Namun walau apapun keadnnya, Berusaha, Berdoa dn Bertawakl pd Allah Swt dn pohonkn dariNya agar diPermudahkn sgl Urusan sama ada di Malaysia dn di Sana..Aamiin..

Perlu diIngat juga sblum berangkt ke sn, tgkatkn lgi Pengetahuan ttg Panduan Melakukn Umrah sama ada mllui buku Panduan dn Ceramah yg disediakn olh TA. Atau jika prg scra persndrian tidk mnjd masalah utk mndgr mana2 ceramah yg bakal disampaikn olh para Penceramah cuma, kena rajin brtanya di mana ada tmpat Ceramah utk melakukn Umrah... tgkatkn sma sgla amal kebaikn, trs lakukn kebjikn sama ada dlm kalangn klrg, sdr mara dn msyarkat... Secara tak lgsg, sglnya itu akn dpt mmbntu kita di sana jika Berlaku sstu.... Brhrp dn berdoalah agar sglanya selamat..Aamiin...

PengAkhirnya, jagalah HATI, MULUT DN PERBUATAN ye...
Di sini sy ingin mngmbil ksmptn utk mngucapkn Slmt Berangkat Menunaikn Umrah kpd kesemua sdra/sdri sy yg bakal mnjd TETAMU ALLAH SWT... Sy Doakn moga diPermudahkn sgl Urusn juga di Doakn agar kesemua sdra/sdri sy, mndpt UMRAH YG MABRUR.....Aamiin... Sy juga pohonkn KeIkhlasn sdr/sdri agar sudi mndoakn kami di sini yg brhasrat utk ke sn dn semoga kmi semua mndpt Jemputn dri Allah Swt...

Sekian, WasSalam...



4AS said...

Wassalam sdr ady,
Seperti yang diterangkan sdr dazten20, memang ada pro & cons samada pergi bersama TA atau secara persendirian.
Kalau bersama TA memang kita terikat dengan masa & jadual penerbangan mereka. Tapi semuanya telah diuruskan. Tak perlu susah payah nak buat sendiri.
Untuk yang pergi sendiri, pemilihan tarikh umrah kita yg tentukan. Begitu juga hotel. Boleh pilih nak yang dekat @ jauh. Transport & mutawif untuk small scale. Mutawif pun boleh jaga kita yg small group.
Kos pula tak semestinya murah. Tapi kalau dapat flight & hotel masa promo mmg murah..Macam saya inshaaAllah kos dalam RM2K++ sorang.
Semuanya bergantung pada individu & ketentuan Allah. DIA yang memberi jalan & kemudahan kepada kita..inshaaAllah..

kay_leeda said...

AsSalam 4AS,

Boleh WA saya ttg cara nak apply visa sendiri di embassy?

Saya ada membaca di website Saudi Embassy yg mengatakan visa application harus dibuat menggunakan TA. Is this true? Dan bila saya call TA mereka menang agak keberatan utk menguruskan hanya visa application.

Saya juga spt saudari telah book tix AA utk pertengahan Dec. Hotels utk Mekah & Madinah telah saya book melalui Agoda & Bookings.com (dgn option free cancellation, just in case visa tak diluluskan).

Saya harap untuk mendapat info tentang visa itu. Boleh WA saya? HP no 0122066535. Atau email kay_noor@yahoo.com

Saya dahului dgn ucapan terima kasih.

Syahid Ishak said...

Assalamualaikum,

Saya doakan semuanya berjalan lancar.

Mohon jasa baik emailkan kepada saya TA yang provide pakej ground handling.

syahid.ishak[at]gmail.com

Terima kasih.

Linda Ahmad said...

assalamualaikum,
mohon sedikit info utk arrange umrah sendiri nih - sama kes gak, alhamdulilah dpt tiket murah, so nak cari ground arrangements la. visa mmg kena go thru agent - setakat nih ada 2/3 agen bagi harga rm300-350/pasport. minta email info ya. tq

4AS said...

Wassalam,
Ameen Sdr Syahid. Tq.
Untuk Kayleeda & Linda, didoakan urusan kita dipermudahkanNya..

Wan Fahmi said...

salam, transport rate rm1800 sgt murah..dapat dari agency mana ya? terima kasih...

ADC said...

salam. boleh saya minta tolong bagi phone number/email TA atau orang di sana untuk arrange ground arrangement? ada sesiapa tahu tak? untuk small group dalam 5 orang

adib ib said...

Assalamualaikum,,boleh bagi TA yang boleh buat visa umrah?TK

unknown123 said...

Assalamualaikum,

Kak, boleh bagi TA yang boleh buat visa umrah? dan kalau boleh kongsikan serba sedikit cara nak urus umrah sendiri ni? Perlu bantuan. Terima kasih.. Kalau boleh email saya nasyraa@yahoo.com

4AS said...

Wassalam,
Alhamdulillah visa saya dah lulus. InshaaAllah kami akan bertolak pada 31 Disember.
Balik nanti saya akan update perjalanan saya. Untuk yang ingin bertanya, sila tinggalkan email. inshaaAllah saya akan cuba bantu pertanyaan sdr/i.

Wan Fahmi said...
This comment has been removed by the author.
. said...

mohon kongsi maklumat yer...emel tajulni@gmail.com

Adi Iman said...

Mohon kongsi maklumat...zuraidiahmad@yahoo.com

zaini mt said...

terjumpa pulak posting ni! gi umrah tanpa TA dan teingin pulak....sy dah lebih dr sekali gi umrah (sumua dgn TA)....kalau ada sape2 nak gi sendiri, ajak2 la sy...(nak rasa gak)... zainimt101@gmail.com

hafizajamal said...

Boleh berkongsi maklumat,, tentang segala kos , penginapan,,, pengangkutan,,, di sana,,, syahidatuljamal@gmail.com

noraishikin zulkarnain said...

Bole kongsi maklumat dgn sy...shikinzulkarnain@gmail.com

noraishikin zulkarnain said...

...

noraishikin zulkarnain said...

TA mana yer?? Bole bg no contact????

Sheda Ahmad said...

4AS tolong call kak boleh ke, rasa2nya kita ada di mecca bersama2 hanya tak jumpa sbb lepas balik pada 9hb jan tu rindu ini tak boleh dikawal untuk kesana lagi sedang mencari jln pergi tanpa TA, call @ sms no 0137226255 minta tolong sangat

zulyunus said...

Salam. saya dan family akan pergi umrah berlima pada bulan mac nanti, sendiri tanpa travel agent. Boleh kongsikan maklumat2 penting di sana? e.g. kos transport, hotel, makan...tq.

zulyunus@gmail.com

hafizah riduan said...

BOLEH KONGSI INFO fiza_twins@yahoo.com

4AS said...

Salam,
Maaf kepada sdr/i yg saya tak sempat reply personally. InshaaAllah saya akan update pengalaman umrah saya soon. It was truly an amazing journey. Saya doakan semua urusan sdr/i untuk menjadi tetamuNya di permudahkan.

mia zahra said...

as salam 4as,

sy nk minta kongsi pengalaman pergi umrah tanpa travel agent ni.. sudilah kiranya watsapp saya 018-2561954 zety.. t.kasih byk2..

Shazwani said...

Assalamualaikum Puan,
Boleh berkongsi pengalaman dengan saya? Saya rasa saya agak faham dengan penceritaan puan yg sangat detail. Cuma saya tidak berapa jelas dengan cara puan mengurus pengangkutan di sana. Ini email saya shazwaniabdrahman@gmail.com. Harap dapat berkongsi.
Saya dahului dengan ucapan jutaan terima kasih.

TnZ said...

Saya plan nk g sri tp nk kumpul kwn2. Cntct sy zatuamni@hotmail.com

Sal Adan said...

As salam pn,

harap puan dapat memberi sedikit info/detail dan pengalaman utk menguruskan umrah tanpa TA...

mohon email ke
bongsu_12@yahoo.com.my

terima kasih byk2...

fara said...

salam.

mohon puan ajukan saya nombor untuk dihubungi untuk transportation di sana.. (mekah and madinah yang lengkap dengan mutawwif..)

jasa baik puan, hanya Allah yang dapat membalasnya.

Terima kasih

0192412479

Ad Kedah said...

Saya pun 24 march - 7 apr umrah disana dgn AA.

Pergi sendiri juga bersama keluarga 17 orang.

Sesiapa yg ada juga umrah waktu tu.boleh kenal2 dan kongsi apa yg patut..

Sofiamaizan@gmail.com

TravellogAku said...

assalamualaiukun Puan,
saya ada terbaca blog puan yang memang menarik minat sy tentang umrah.. perkongsian puan banyak membantu rakan2 lain yang turut sama berminat mengerjakan umrah tanpa TA..sy bercadang utk mngerjakan umrah bersama family dan atuk.. disini saya ada beberapa soalan berkenaan umrah tanpa TA :
1)contact number TA yang boleh buat visa
2)transport yang puan gunakan..dan yg 1800 tu utk 1 hari atau cmne?
3) hotel
4) ingin tahu macamne perjalanan puan di sana contoh dr jeddah mmg pick up dr TA or naik bus or camne?

ini email saya : miss_bella3434@yahoo.com

**bila puan email,sila sertakan contact number..nti sy akan contact puan

terima kasih,wassalam...

suliana syah said...

Salam..boleh email sy skali dI

suliana syah said...

Ni email sy urmgmt@gmail.com atau wasap sy di no 0126682056

Anonymous said...

Salam, boleh terangkan lebih lanjut on the transportation part? email sy mizzaiza@yahoo.com...thanks ye!

Anonymous said...

Salam...Nak dengar pengalaman puan buat umrah baru2 ni zielarosman@yahoo.com

dazten20 said...

AsSalam....

Slmat bertemu smula kpd semua sdri/sdri SeIslam kita. Nmpknya, kita sgt brmint utk mengerjakn Umrah TA...
Cik puan atau ssp yg sdh mengaalaminya, blh critakn sedikit pengalmn manis atau apa sj sbg panduan kpd kmi yg ingin ke sn TA....Tlg ye.

Kpd ssp yg brmint utk ke sn TA, blhlh emailkn kpd sy dn kita blh buat satu group... Bgmn? Setuju...?

Jika ada ssp duhai YgBerbhg sdri2 Seislmku... Silalh emailkn kpd sy....

daz20ten@gmail.com

Jutn tksh ats Kesudian/KeIkhlasn dn SetiaKawn.... Sglanya DEMI UMMAH DAN KRN ALLAH SWT....

Sekian, WasSalam.....

4AS said...

Assalamualaikum,
Saya dah update beberapa post tentang pengalaman saya.Sdr/i boleh baca pengalaman saya kat sini:

http://mysweetprincesses.blogspot.com/2014/02/pengalaman-umrah-tanpa-agent.html

TAWARAN UMRAH said...

Pergi Umrah style mengembara ni satu pengalaman yang menarik juga...

suliana syah said...

Salam..akak 4as baru call sy tadi.terasa semangat berkobar2 ni nk pegi umrah diy ni .tima kaseh kak share pengalaman akak n info tadi.

fazleena mazwin said...

Salam.. boleh bg info agent yg buatkan visa.. so far agen mintak upan 350 per head... tq... whatsapp saya 0105053963

Anonymous said...

Salam.. boleh share nama agen serta mutawif.. to my watapps 0105661054. Terima kasih

Kiss Ryna said...

Salam kak.. sy ada tringin nk pg umrah without agent tp xsure pasal visa.. how to apply kak

Anonymous said...

Assalamualaikum..

Sy juga ingin mendapatkan no TA Malaysia yg mampu menguruskan visa umrah kerana ada TA yg tidak berani nak buat atau mungkin kerana sy tak ambil pakejnya sekali. Tiket dah beli, masalahnya visa masih belum ada. Dlm masa yg sama sy mohon jasa baik sahabat sy pak arab di Saudi utk cuba usahakan juga, cuma biasalah kita ni org Melayu segan nak menyusahkan org.

Harap dpt perkongsian, terima kasih didahulukan.

Farid Ghani
0136550454 faridghani83@gmail.com

Nor Ayda said...

Apa beza visa umrah dan visa ziarah? Jika saya tiada sijil lahir dan tidak dpt visa kerana tiada bukti mahram dengan ayah..apa yg perlu saya lakukan. Semua dah byr kt TA tapi TA kata visa x lulus.macammana nak aply visa sendiri?

4AS said...

Assalamualaikum Nor Ayda,
Visa umrah valid untuk sebulan. Hanya boleh guna untuk pergi ke jeddah/ makkah/ madinah. Diguna untuk tujuan umrah.
Visa ziarah valid untuk 3 bulan. Boleh guna untuk ke mana2 bandar di Arab Saudi. Tapi perlu penaja kalau tak silap saya.
Saya tak pasti cara nak buat visa umrah sendiri sebab setahu saya kena melalui TA yang berdaftar dengan Saudi embassy. Tapi saya pernah terbaca ada sorang ni dia buat sendiri visa umrah. Mungkin dulu kut. Cuba tanya kat Saudi embassy.

mdnasiridris said...
This comment has been removed by the author.
mdnasiridris said...
This comment has been removed by the author.
mdnasiridris said...
This comment has been removed by the author.
mdnasiridris said...

salam. saya tak pandai buat blog mcm ni.saya mohd nasir ingin berkongsi dan membantu sudara sesama Islam yang ingin mengerjakan umrah secara backpacking. saya adalah bekas pelajr universiti Islam Madinah thn 1985 dan sekarang berumur dlm 50an.
Saya mula pergi umrah secara persendirian sejak thn 1994, dah 20 tahun. insha ALLAH, pada 27.5 hingga 9.6 saya akan mengerjakan umrah bersama dengan 30 orang jamaah dengan menaiki qatar airways. alhamdulillah, visa telah pun dapat kerana saya buat urusan visa pada 26.4 lagi. Tahun lepas saya dan 22 orang jamaah berumrah sambil ziarah Istanbul pada cuti bulan Jun , kos dlm 6000rm.
Saya hanya ke Makkah sekali atau 2 kali setahun kerana saya hanya dapt pergi apabila student cuti, saya lecturer di salh sebuah IPT.
Kalau kebetulan saudara2 nak ikut saya boleh lah tapi kalu tidak secara kebetulan saya nak tolong saudara2 yang ingin pergi secara persendirian/backpacking tetapi wanita yang berumur 45 tahun ke bawah tak boleh pergi tanpa mahram, begitu juga anak lelaki yg kurang 18 tahun mesti pergi dengan penjagnya.
Pada dec 2011 saya backpacking bersama isteri ke Rome, Pisa dan Venice. Dari Venice ke sivelle atau ishbiliyah ,Andalusia, then ke qurtubah, granada, gibralta, dan madrid.Dari Madrid ke Paris dan Kl selama 18 hari dgn kos semua hanya 5500rm. Apabila saya cakap kepada jamaah tahun lepas yg gi umrah Istanbul dengan saya mereka dah buat keputusan nak umrah sambil jelajah Andalucia, Spain pd thn hadapn.
Saya rasa cukup setakat inilah shj. kalu nak tahu lebih lanjut e mail saya: naasiha@yahoo.com . jngan e mail saya di gmail kerana say jarang buka gmail. Namun begitu hnya kalau ada kelapangan baru saya dpt jwab. sekian wassalaam

mdnasiridris said...

Visa hanya boleh di urus oleh ta yg ada kontrek dgn muassasah di tanah suci. masalahnya now quota dihadkan. semalm saya call kwn yg buat urusan visa, katanya dia mohon 1000 visa tapi hanya dpt 300 shj. memang susah sekarang ni.

zuraidi ali said...

As Salam semua, sy dah baca habis semua, baru nak masuk komen, 1 yg menarik & terbaru, tapi ada gak musykil sbb sperti kata mdnasiridris, visa umrah semakin terhad shj, mesti TA yg bnyk dpt drp individu & TA x nak bantu kalu kita pergi tanpa mereka.

Lagi 1 persoalan, pihak imigrisen di sana benarkankah kita masuk tanpa mutawif, sbb yg setahu saya itu adalah syarat utama utk ke sana

mdnasiridris said...

pihak immigresyen tak ada kena mengena dengan kebenaran masuk sekiranya visa sudah di perolihi. apabila pihak immigresyen dah cop paspot kita boleh keluar tetapi di pintu keluar kementerian haji akan kutip paspot kita, di rekod dlm komputer dan diserahkan kepada muassasah. mutawwif kita adalah muassasah. muassasah akan tanya kita tinggal di hotel mana di Makkah dan Madinah.Hal ini mesti jelas. Ada juga muassasah melalui TA disini mewajibkan kita ambil hotel malah pengangkutan yang mereka sediakan dan ada juga yg beri kebenaran utk kita urus sendiri.pihak TA memang tak galak kita pergi sendiri krna mereka takut kita akan salah gunakan visa. kalau visa disalah gunakan muassasah akan di blackloist dan termasuk juga TA yang menyebabkan lesen muassasah digantung dan sudah paati kena byr denda. Kalau kena bayar denda pihak muassasah akan minta TA yg bayar denda manakala TA pula tak tahulah bagaimana cara mereka nak minta wang dari jamaah yg menyalahgunakan visa ini.

4AS said...

Wassalam,
Tn Hj Nasir, satu perkongsian yang sangat menarik..teringin saya nak buat route macam tn haji..InshaaAllah suatu hari nanti..:-)

Sdr Zuraidi, Tak banyak TA yang nak tolong buat visa umrah untuk individu. Tapi yang sanggup buat ni sangat membantu& efficient.

HR HQ said...

Salam, boleh bgtau tak macam mana nak contact transportation di sana, saya bercadang nak pegi dengan ayah n kwn2 bulan jan 2015 ni

Kamaruzaman MohamadNor said...

Kepada sesiapa saja yg tahu hal ini.
Boleh tahu kenapa pihak Arab Saudi hadkan visa umrah sekarang ni?Saya sepatut pergi 7.6.2014 tapi di beritahu olih TA Andalusia visa tak dapat,Jadi kena tunggu lagi.Bila agak visa dapat di luluskan saperti biasa?

hafiz said...

assalamualaiukum Puan,
saya ada terbaca blog puan yang memang menarik minat sy tentang umrah.. perkongsian puan banyak membantu rakan2 lain yang turut sama berminat mengerjakan umrah tanpa TA..sy bercadang utk mngerjakan umrah bersama family dan atuk.. disini saya ada beberapa soalan berkenaan umrah tanpa TA :
1)contact number TA yang boleh buat visa
2)transport yang puan gunakan..dan yg 1800 tu utk 1 hari atau cmne?
3) hotel
4) ingin tahu macamne perjalanan puan di sana contoh dr jeddah mmg pick up dr TA or naik bus or camne?

ini email saya : successteamglobal@yahoo.com

**bila puan email,sila sertakan contact number..nti sy akan contact puan

terima kasih,wassalam...

4AS said...

Wassalam Sdr Hafiz,
Sila check email.

Abdullah Ahmad said...

Salam semua dan selamat menyambut puasa esok hari.

UMRAH PERSENDIRIAN

Saya sangat setuju dgn tulisan saudara Md Nasir pasal umrah persendirian ini.
Saya d keluarga juga ada menunaikan umrah persendirian jan 2014 selama 13h dgn belanja kurang dari RM3k/pax.belanja kurang di sebabkan tiket kul-jed yg kurang dari 1k.
Sekarang ini ada syarikat penerbangan murah selain dari AA'x ialah NasAir yg terbang terus Kul-Jedah. Kalau dapat waktu offer tentu akan dapat jimat belanja.
Rata-rata umrah persendirian jimat belanja selain kesesuaian masa.
Tq

Abdullah Ahmad said...
This comment has been removed by the author.
Abdullah Ahmad said...

Sememangnya Kouta Umrah telah dikurangkan bermula mei 2014. Berkemungkinan di sebabkan virus MERS walaupun KSA tidak nyatakan sebab pengurangan visa umrah. Ada Muasasah yg sebelumnya punya kouta 40000 tetapi dah dikurangkan kepada 7000 sahaja. Masalah Visa memang kritikal buat masa ini. Rentetan dari itu bayaran Visa Umrah juga sudah semakin mahal seperti yang di alami oleh para jemaah sejak akhir-akhir ini. Bayaran yang semakin meningkat ini diminta oleh pihak Muasasah di sana dan bukannya pihak Kedutaan. Visa Umrah sebenarnya percuma sahaja tetapi bayaran yang dikenakan ialah bayaran Perkhidmatan Muasasah dalam memproses Visa.
Tiada rasuah dalam urusan Visa di Kedutaan. Sebenarnya masing-masing (agensi Umrah) menunggu-nunggu MOFA (no rujukan kelulusan Visa) dan jika MOFA sudah diperolehi baru Pasport dan dokumen sokongan di submit ke Kedutaan KSA di KL untuk mendapatkan Visa Umrah. Pihak Kedutaan tidak akan memproses Visa selagi MOFA belum diperolehi. Jadi soal rasuah tidak timbul di sini.
Berkenaan Muasasah sudah ada yang menetapkan syarat supaya menginap di Hotel Muasasah jika mahukan Visa Umra

Abdullah Ahmad said...

Di bawah adalah senarai TA berdaftar dgn Kementerian Hajj KSA

Approved Umrah Travel Agents : Malaysia
Company Phone No.
AL-NILE TOUR & TRAVEL SDN BHD +6047334024
ANDALUSIA TRAVEL & TOURS SDN BHD 60392831588
ASH-HAR TRAVEL & TOURS SDN BHD 60392007050
BATUTA TRAVEL & TOURS SDN BHD 60340421205
BESTSTAR TRAVEL CENTRE SDN BHD 60388889554
CANTUMAS TRAVEL & TOURS SDN BHD 60342516588
CITRA TRAVEL & TOURS SDN BHD 6097449179
DE MAWARDAH TRAVEL & TOURS SDN BHD 60326943046
FALCON TRAVEL & TOURS SDN BHD 60392831080
FB TRAVELS SDN BHD 60341433655
FESTIVE TRAVELS SDN BHD 6022721999
GEMILANG TRAVEL AND TOURS SDN BHD 60342564133
KAA TRAVEL & TOURS SDN BHD 60321480604
KSB TRAVEL & TOURS SDN BHD 60392817878
MUHAMMADIYAH TRAVEL & TOURS SDN BHD 6067995308
RAKYAT TRAVEL SDN BHD 60327131664
RAYHAR TRAVELS SDN BHD 6098592942
SILA TOUR & TRAVEL SDN BHD 60340440991
SYARIKAT PERLANCUNGAN YASKIN SDN BHD 6097443136
TH TRAVEL & SERVICES SDN BHD 60326812020
TIRAM TRAVEL SDN BHD 6072244533
TRIWAYS OMEGA TRAVEL & TOURS SDN BHD 60323002933
UMRAHAJ TRAVEL & SERVICES SDN BHD 60340224444
UNI-TRAVEL SDN BHD 60342707177
WAN TRAVEL SDN BHD 6082414003
WIRA SAUJANA TRAVEL & TOURS SDN BHD 60361874595
ZAHAFIZ TRAVEL & TOURS SDN BHD 60355491549

Yang di bawah sekali boleh cuba call bagi pengurusan visa persendirian:disini, dah ada bukti

sumber Asal: Kementerian Hajj Arab Saudi
http://umrahsertaziarah.blogspot.com/2013/03/senarai-terkini-agensi-pengelola-umrah.html

Abdullah Ahmad said...

Salah seorang dari pemberi komen khabarnya akan menunaikan umrah tidak lama lagi dan khabarnya akan berangkat ke Tanah Suci pada 24 julai ini.
Sama-samalah kita pembaca komen di sini mendoakan beliau dan keluarganya dapat berangkat pada tarikh di rancang dan semoga mendapat pahala umrah yang mabrur. Ameen

Beliau juga telah menunaikan umrah jan2014.

aba h said...

Tahniah untuk anda yang telah menunaikan umrah cara persendirian atau umrah tidak melalui agen. Cerita anda ini kalau boleh di kongsikan kepada bakal jemaah yang memilih cara ini adalah sangat berguna dan ilmu itu dapat di kembangkan. Selagi ilmu yg kita kembangkan walaupun ianya merupakan umrah persendirian ini dan ianya di ikuti, pasti anda akan mendapat sedikit pencen darinya. Oleh itu marilah kita sama-sama kembangkan pengetahuan menunaikan Umrah Cara Persendirian dgn pelbagai cara media sosial yang ada dewasa ini.


UMRAH PERSENDIRIAN
Saya telah mewujudkan whatsapp group atas nama 'Umrah Persendirian' kerana dewasa ini penggunaan whatsapp lebih di sukai masa kini. Group whatsapp pertama sudahpun penuh. Satu group telegram juga di wujudkan atas nama sama tetapi kurang disukai kerana tidak mesra pengguna.
Tujuan group di buat antaranya mengumpul mana2 jemaah yang telah menunaikan umrah cara persendirian atau cara tanpa agen dan apa2 nama yg membawa erti umrah persendirian serta bakal bakal jemaah umrah yang memilih cara umrah persendirian.

Group yang sudah mempunyai keahlian melebihi 50 org telah aktif dan ada beberapa ahlinya yang sudah melakukan umrah cara persendirian ini. Perjumpaan pertama antara ahli yang berada di Lembah Klang dan yang dapat hadir akan di buat dalam masa terdekat.

Keahliannya terbuka kepada semua oyrang Islam berumur 18 tahun dan ke atas tanpa syarat lain.

Sekiranya saudara/saudari berugama Islam membaca tulisan ini, saudara-saudari berhajat menyertai whatsapp itu boleh berbuat dgn menghubungi email umrahsenang@gmail.com untuk mendapatkan no whatsapp atau apa-apa maklumat berkaitan.

Akhir sekali, marilah kita sama-sama berjimat dalam melakukan ibadah umrah cara persendirian dengan kadar 30% ke 50 % dari kadar mengikut pakej TA.

Sekian, terima kasih.

aba h said...
This comment has been removed by the author.
4AS said...

T. Kasih Sdr Abdullah atas perkongsian. Semoga boleh dijadikan rujukan utk bakal-bakal jemaah yang ingin menggunakan cara ini.

Anonymous said...

Salam Puan,

Nama saya Puan Izawani. Tahniah kepada puan kerana berjaya membuat umrah persendirian. My family and I bercadang nak buat free and easy to Istanbul in december & sekaligus nak mengerjakan Umrah. Tetapi, ramai TA yang saya enquire tidak membenarkan untuk 'break journey' dan jika ada pun, meminta bayaran yang tinggi. Boleh puan provide me with more info on the visa arrangement? Terima kasih. izawani.d@gmail.com

aba h said...

Salam

Tumpang laluan

Kepada pn Izawani, Pn telahpun di add ke Umrah Persendirian whatsapp group.

Terima kasih.

yani zakaria said...

As Salam Pn,

Saya Yani. saya plan nk pegi umrah sendiri dgn family. tp saya xtau mcm mana nk dptkn visa umrah sbb last week saya call embassy tnya dorg tak bagi buat visa umrah sendiri n minta saya buat melalui ejen. saya ada call few TAs, tp TA tak nak buat utk group yg kecil. mintak tolong share mcm mana puan buat visa umrah and arrange transport di sana ke email saya : yani.zakaria@gmail.com

Terima Kasih.

4AS said...

Wassalam Pn Yani,
Dah email..

4AS said...

Wassalam Pn izawani,
Sila check email.

aba h said...

Tuan rumah, mohon laluan sedikit untuk memasukkan perkara di bawah. Terima kasih tuan rumah.

UMRAH PERSENDIRIAN

Sememangnya ramai rakyat Malaysia yang berhajat menunaikan umrah cara persendirian atau umrah tidak mengikut pakej dari mana-mana travel agen. Mungkin faktor utama pemilihan UMRAH cara PERSENDIRIAN ini di sebabkan kos yang kurang dari kos mengikuti pakej TA di samping sedikit faktor lain.

Wujudnya group whatapps atas nama "Umrah Persendirian" yang saya upload pada 31 ogos 2014 telah mendapat sambutan yang sangat tak terduga. Dalam masa dua hari sahaja UP whatsapp tersebut telah mencapai tahap maksima bil ahlinya. "Umrah Persendirian G2" di tambah bagi menampung jumlah yang terus meningkat. Walau bagaimanapun G2 juga akan menghampiran jumlah maksima.
Ahli UP yang sedia ada akan mengadakan pertemuan tidak formal sambil bersantai di Lembah Klang pada 14 sept 2014. Pertemuan ini lebih kepada pertemuan pengenalan sahaja, mereka akan membawa bersama pasangan dan juga anak-anak.

Atas faktor jumlah mereka yang berminat dgn umrah persendirian samaada mereka merancang menunaikan umrah cara persendirian dalam masa terdekat atau sebagai persediaan ilmu tentang cara menunai umrah persendirian di masa akan datang, mereka terus menghantar email meminta menjadi member UP.
Bagi memenuhi jumlah permintaan yang bertambah, saya telah mewujudkan UMRAH PERSENDIRIAN dgn menggunakan “telegram” tetapi mengekalkan tujuan dan matlamatnya. Telegrem sememangnya tidak popular dan tidak mesra pengguna masa ini tetapi ia dapat menampung jumlah ahli sehingga 200 orang. Telegram akan di minati di masa akan dating, insyaallah.

Jika anda pembaca semua berminat menyertai "telegram ‘Umrah Persendirian’" group UP tersebut dengan syarat beragama Islam serta berumur 18 tahun ke atas bolehlah menghantar email menyatakan hajat itu kepada email : umrahsenang@gmail.com

Sekian terima kasih

Pn. Juli said...

Assalamualaikum puan
seronok baca pengalaman puan sepanjang disana..Saya nk share sedikit pengalaman saya pengerjakan umrah persendirian.
Saya pernah mengerjakan umrah persendirian ini bersama 5 org dewasa dan sorang anak sya berumur 5 thn pada tahun 2012.
Pertama kali ke sana berdebar2 jugaklah sbb pergi sendiri tapi tawakal ajerlah sbb fmily SIL dan hubby mmg dah pernah ke sana.
Semuanya kami tempah sendiri termasuk upah sorang mutawih (student dr indonesia)..so kami x de masalah dalam komunikasi.
Masa kami yg uruskan sendiri n hotel pon dekat jd mmg seronok sangat. Anak pon happy je .In Shaa Allah tahun depan sya
akan ke sana lagi bersama family sendiri,MIL,mak ayah,adik beradik dan 2 org anak sya berumur 7 thn dan 3 thn.
Tapi kali ni sya bercadang ambil pakej ground handling (tiket flight n visa kite uruskan sendiri) dimana yg uruskan semuanya
org malaysia yg tinggal kt sana so senang skitlah dapat berkomunikasi dlm bhs ibunda kite. transport,mutawif (sepanjang kiter di mekah n madinah),
makanan..kiranye serba lengkaplah serta hotel yg dekat. kalau sesape yg nk join skali bolehlah emailkn kt sya..
In Shaa Allah cadangnya nk g bulan februari sbb masa tu tiket AA murah (setakat nilah) tp mmg sya akan pergi kesana
sekitar bulan februari@ mac aje sbb time tu musim sejuk.
Email: juliadami@yahoo.com

4AS said...

Wassalam Pn Juli,
Alhamdulillah akan ke sana lagi. Semoga semua urusan pn & keluarga dipermudahkanNya.

Niza Zahrin said...

SALAM PUAN. SAYA NAK TAHU BULAN DISEMBER SUDAH BOLEH KE BUAT VISA. sebab saya ade dengar VISA tutup sampai bulan januari. and sy nak tau di mana puan buat VISA puan. harap puan dapat balas soalan saya. saya harap dpt menunaikan umrah bersama suami dan anak anak saya. suami saya posting ke jeddah. puan bole email ke niza.haslinda@live.com.

Niza Zahrin said...

ini email address saya nizahrin@live.com

mdnasiridris said...

سلام عليكم ورحمة الله
Semoga owner dan semua pembaca dirahmati ALLAH sentiasa.

Selepas graduate dari univ Islam Madinah 1985 ana mula mengendalikan umrah persendirian bermula tahun 1994 hingga sekarang dan alhamdulillah ana tak pernah terkandas/dapat pergi on time.
Tarikh umrah yang lepas : cuti sekolah mei 2014 dengan jamaah seramai 30 orang.
Tarikh umrah akan datang : insha ALLAH, dec 2014, Feb 2015/cuti sekolah 2015, DEC 2015.

Sebenarnya bukanlah tujuan ana nak iklan umrah ana disini tetapi lebih kepada ingin berkongsi pengalaman dan menasihati ikhwah dan akhawat yang ingin umrah secara persendirian tapi kalau nak pergi dengan ana tiada masalah.
Ada 3 cara nak pergi dengan ana.
(1). Semuanya ana uruskan. Yang ini dah tentu pakej dan hrg pakej tertakluk kpd hrg tiket, jumlah jamaah dan penginapan.
(2). Cari tiket sendiri, visa dan ground di tanah suci ana uruskan. Yang ini ana tak ambil bayaran, terpulang nak bagi berapa.
(3). Ana uruskan visa sahaja. Ni pun sama dgn no 2.

Sebenarnya bukanlah tujuan ana nak iklan umrah ana disini tetapi lebih kepada ingin berkongsi pengalaman dan menasihati ikhwah dan akhawat yang ingin umrah secara persendirian tapi kalau nak pergi dengan ana tiada masalah.

Punca utama jamaah terkandas :
(1). Visa : Harap beri perhatian terhadap masalah ini.
- Visa umrah bergantung kepada quota kerana kementerian haji Arab Saudi mahu semua jamaah mempunyai tempat penginapan manakala tempat pula terhad.Entah bila agaknya bangunan yang baru dibina dapat siap والله اعلم.

Apakah punca Cuti sekolah mei 2014 yang lepas lbh kurang 20000 jamaah Malaysia tak dapat visa. Ada yang mengatakan takut jangkitan virus Mers corv. Sebenarnya bukan sebab itu tetapi punca yang sebenar ialah tarikh cuti Musim panas di 8 buah negara Teluk Arab sama dengan cuti sekolah kita. Olih itu Saudi beri quota kpd negara2 ini menyebabkan quota Malaysia dihadkan. Masalah ini akan berterusan pada cuti sekolah 2015 dan mungkin juga 2016. Olih itu bagi sahabat2 yang nak umrah pada cuti sekolah mei 2015 ana nasihatkan agar jangan beli tiket awal, urus visa dahulu, dpt visa baru beli tiket walaupun hrg tiket mahal kalau lambat beli.

- Nasihat kepada yang nak umrah DEC 2014 :
Tahun lepas visa mula dibuka bulan safar. Olih itu tahun ini travel ejen mula iklankan pakej hujung Nov dan awal dec.
Ana sendiri ada jamaah 11 orang nak pergi bulan DEC ni. Mereka sering call ana tanya tarikh. Apa yang boleh ana jawab ialah tak boleh tetapkan lagi sehingga visa diperolihi. Mereka hujah saya balik dan kata kawan, jiran nak pergi tarikh sekian sekian awal dec. Saya suruh mereka minta kawan2 dan jiran pastikan dengan travel ejen masing2 dah dapat visa atau belum.
Saya nasihatkan sahabat2 semua kerana selepas Musim haji selalunya ada masalah tentang tarikh visa umrah mula di buka.
Memang benar tahun lepas bulan safar dah buka tetapi tak semestinya tahun ini sama seperti tahun lepas. Walaupun ada ura2 dn khabar angin menyatakan thn ini visa umrah mula di buka pd 24 nov tetapi berhati-hati itu lbh baik , mungkin ini salah satu sebab mengapa ana dan jamaah tak pernah terkandas sejak mula mengendalikan umrah 20 tahun.

Pernah berlaku beberapa kali dahulu visa dibuka bulan safar tapi tahun berikutnya di buka bulan rabi'ul awwal menyebabkan ribuan jamaah terkandas.

Masalah visa ini insha ALLAH mungkin tak berlaku jika umrah bulan Jan, feb, april dan mei (bukan cuti sek mei).

Sesiapa yang nak pergi bulan dec bersama ana di alukan seperti cara yang ana sebutkan diatas. Sehingga sekarang ana belum beli tiket lagi. Nampaknya harga tiket online lbh kurang 4000rm.

Akhir sekali betulkan niat umrah kita dan berdoa bersungguh-sungguh kpd ALLAH agar menjadikan kita sebagai tetamu NYA.

Sesiapa yang nak tanya boleh e mail ke
mdnasiridris@gmail.com.
atau call/whatsaap/telegram ana tp setelah e mail baru ana beri no, insha ALLAH.
Maaf sekali lagi kerana ana jarang menulis, Kalau ada mood baru nak tulis.

Sekian
والسلام عليكم ورحمة الله

mdnasiridris said...

Jangan Beli Tiket Saudi airlines online Yang berangkat Dari KLIA kecuali dapatkan kepastian Dari Pen Saudi air KL.

Salah satu cara nak beli tiket murah ialah route seperti berikut:
- Kul Colombo AirAsia/airlanka/mas.
- Colombo Jed/ Madinah - dgn mana2 flight tapi jangan beli tiket Saudi lebih2 lagi route Kul jedah/Madinah dgn Saudi airlines.

Kenapa jangan beli Tiket online route Kl/Jedah/Madinah?

Kes ini pernah berlaku kpd seorang teman. Dia beli tiket route tadi online bulan April lps. Ana dah nasihatkan tp tak dihiraukannya. Tiketnya berharga lbh kurang 2000rm. Lps beli dia call Saudi airlines di Kl. Saudi airlines ckp tiket yg dia beli itu bukan untuk visa umrah, staf Saudi minta dia sediakan Wang tambahan utk dibyr di klia nanti yg harganya setelah di campur 4000rm.

Kes kedua pula berlaku kpd ana dan jamaah seramai 25 orang cuti sek mei 2013.

Ana beli online tiket kul Istanbul dengan Turkish, yg ni tak da masalah. yang jadi masalahnya ana beli tiket saudi airlines secara online dari Istanbul ke Madinah dan pulang jedah kul.

Ana beli awal, hrg tiket keseluruhan lbh kurang 3800rm.
Seminggu sblm nak bertolak kad kredit ana hilang, oleh itu ana ke Saudi airlines kl minta dia buat surat untuk maklumkan kpd Saudi airlines di Istanbul ttg kad kredit baru ana. Tiba2 staf di kl bgtahu ana tiket yg ana beli itu untuk bukan visa umrah. Dia suruh ana sediakan wang lebih untuk bayar di airport Istanbul dan sewaktu pulang di airport jedah.
Dia juga ckp ada kes orang beli tiket dari Colombo Jed/madinah online dgn Saudi air, di airport Colombo org tu kena byr lagi krn tiket yg dia beli bukan tiket umrah.

Balik rumah ana lihat satu persatu peraturan dan kelas tiket tp tak da pula terangkan ada tiket khusus utk umrah dan sebaliknya. Kalau masuk mahkamah boleh menang.

Runsing sungguh ana ketika itu dan tak putus2 doa . Di Istanbul mereka tak da mnta pun wang tambahan dn tak sentuh langsung ttg status tiket, begitu juga di jedah.

Ana rasa Saudi airlines kl ni sengaja mahu kita beli tiket dari mereka dengan harga mahal. Olih itu awas , jgn beli tiket Saudi online yang berangkatnya di kl, nanti anda di minta membayar Wang tambahan di KLIA.

Sekian
والسلام عليكم ورحمة الله

Anonymous said...

Bole kongsi maklumat dgn saya...guruhz@yahoo.com

aba h said...

Mohon laluan sedikit untuk memasukkan perkara di bawah. Terima kasih tuan rumah.

UMRAH PERSENDIRIAN
Ramai rakyat Malaysia yang berhajat menunaikan umrah cara persendirian. Mungkin faktor utama pemilihan UMRAH cara PERSENDIRIAN ini di sebabkan kos yang kurang dari kos mengikuti pakej di samping faktor kepuasan

Wujudnya group telegram atas nama "Umrah Persendirian" yang saya upload terdahulu telah mendapat sambutan yang sangat tak terduga. Dalam masa dua bulan dua group telah di perlukan di mana setiap group telegram boleh menerima 200 member. Kini group ke 3 pula di mulakan
Pertemuan Ahli UP yang sedia telah mengadakan pertemuan tidak formal sambil bersantai di Lembah Klang pada 14 sept 2014. Pertemuan ini lebih kepada pertemuan pengenalan sahaja, tetapi telah mewujudkan PRM yang ada kini.
Atas faktor jumlah mereka yang berminat dgn umrah persendirian samaada mereka merancang menunaikan umrah cara persendirian dalam masa terdekat atau sebagai persediaan ilmu tentang cara menunai umrah persendirian di masa akan datang, mereka terus menghantar email meminta menjadi member UP.
Bagi memenuhi jumlah permintaan yang bertambah, saya telah mewujudkan UMRAH PERSENDIRIAN dgn menggunakan “telegram” group ke 3 tetapi mengekalkan tujuan dan matlamatnya.

Jika anda pembaca berminat menyertai "telegram ‘Umrah Persendirian’" group UP tersebut dengan syarat :
1. beragama Islam
2. berumur 18 tahun ke atas dan
3. berminat menyertai

di kehendaki memohon kepada email menyatakan hajat itu dan menyertakan no telegram kepada email : umrahsenang@gmail.com
Ada yang bertanya, kenapa tidak di letakkan no telegram moderator;
Jawapnya no pengguna telegram adalah hidden dan sesiapa yg berminat hendak berusaha sedikit.

Sekian terima kasih

lela said...

Assalamuaikum wr wb pn, boleh email detail TA utk visa, penangkutan dan mutawif ke akmaliya@yahoo.com, terima kasih

Anonymous said...

Salam puan, info yg amat menarik. thanks for sharing. cuma fly with Air Asia tu, pergi balik from jeddah ke ada flight balik from madinah?tq

Anonymous said...

Salaam..
saya akan pergi urusan kerja di jeddah next week. dan bercadang untuk melakukan umrah dlm masa 3-4jam waktu hari rehat.

any recommendation how to go? ada tak ground arrangement untuk pakej sehari or ikut per hour?

saya tinggal hotel di Jeddah. saya ingat nak ambil teksi ke mekah tapi tak sure how sebab first time.

mamatguy@hotmail.com

4AS said...

Anonymous,
Air Asia tak de direct flight from Madinah.

Anonymous ( mamatguy )
Sila check e-mail.

haida said...

Assalamuaikum pn, boleh email detail TA utk visa, penangkutan dan mutawif ke haida9@yahoo.com, terima kasih

mlutfima said...

assalamualaiukun Puan,

sy bercadang utk mngerjakan umrah bersama family.. disini saya ada beberapa soalan berkenaan umrah tanpa TA :
1)contact number TA yang boleh buat visa
2)transport yang puan gunakan..dan yg 1800 tu utk 1 hari atau cmne?
3) hotel
4) ingin tahu macamne perjalanan puan di sana contoh dr jeddah mmg pick up dr TA or naik bus or camne?
5) macam mana dengan mutawif

ini email saya : mlutfima@gmail.com

p/s: harap puan dapat sertakan no phone sekali


terima kasih,wassalam...

farida said...

salam puan. boleh emelkan pada saya travel agent yg buat khidmat visa umrah ni. terima kasih banyak.
ieda.a4e@gmail.com

ima said...

Kak, boleh bagi TA yang boleh buat visa umrah? dan kalau boleh kongsikan serba sedikit cara nak urus umrah sendiri ni? Perlu bantuan. Terima kasih.. Kalau boleh email. Nuox1978@yahoo.com.... whats up 0192671300

valent said...
This comment has been removed by a blog administrator.
aiza89 said...

salam, akak aritu book hotel via mana eh? agoda ke booking.com? nak itinerary akak boleh? neoneweirdo@gmail.com thank u :)

Syful said...

Salam...sya dah ada tiket kul-jed-kul..utk umrah 2 dewasa dan 3 kanak2 pd 26april 2015...boleh beri tunjuk ajar cara2 nak dptkan visa dan hotel+ground arrangment?
Harap boleh email ke syfuladzman@yahoo.com atau whatsapp ke +6012 9405699.Terima kasih.

4AS said...

Wassalam aiza & syful,
Sila check email. :-)

amnah omar said...

salam puan, saya juga sangat berminat untuk menimba pengalaman umrah tanpa TA. boleh puan emailkan costing dan cara cara pengurusan transport dan muthawif ke email saya?

saya beli tiket kul-jeddah-kul utk feb 2016

ezzwati@yahoo.com

jazakallah..

WARAQAH GLOBAL RESOURCES said...

Salam...saya nak tanya akak..saya berminat ke mekah tanpa TA..boleh tak saya buat umrah sekitar complete dalam masa 8 hari sahaja di sana termasuk perjalanan(kul-jed-kul) memadai tak kalau saya pergi..utk umrah 2 dewasa dan 2 kanak2 umur 1 tahun dan 3 tahun?.boleh beri tunjuk ajar cara2 nak dptkan visa dan hotel+ground arrangment? anggaran pergi awal ogos 2015...sempat ke apply visa dan available tak..
Harap boleh email ke eddie_pearljam@yahoo.co.uk atau whatsapp ke +60199972297.Terima kasih banyak2 kak

Rosmuni Saudin said...

Salam, banyak ilmu yang telah saya dapat daripada blog puan. Moga Allah sahaja yang membalasnya. Saya juga bercadang untuk mengerjakan umrah tanpa TA pada pertengahan disember 2015. Jika ada sesiapa yang bercadang untuk merancang umrah tanpa TA pada waktu tersebut, jom kita join. Sama-sama berurusan dengan menggunakan ilmu yang diberikan oleh puan blogger kita....my sweet princesses

FFadzly said...

salam saya dah ada tiket

saya beli tiket kul-jeddah-kul utk jan 2016
boleh beri tunjuk ajar cara2 nak dptkan visa dan hotel+ground arrangment?
Harap boleh email ke fahman_fadzly@yahoo.com

terima kasih sgt2 :)

norain said...

Assalamualaikum puan.

Mohon emailkan details pada saya kalau tak keberatan.
Teringin nak buat umrah sangat-sangat. Kalau boleh ada contact yang uruskan disana. Mohon puan emailkan pada saya putrinia17@yahoo.com.
Terima kasih puan.

Farizah said...

As salam Puan. Saya berhajat untuk menunaikan umrah persendirian bersama2 keluarga saya pada tahun hadapan. Tahun lepas kami telah pun pergi tapi kos untuk 5 orang bersama travel agen adalah RM35K. Jadi saya ingin cuba trip tanpa agen pula.
Boleh Puan email kan details kepada saya? asfarizah@gmail.com
Terima kasih

Flexibiz Network said...

puan boleh x puan emel ke saya cara memohon visa? sbb sy ada beli tket kl - jeddah bulan depan. flexibiznetwork@gmail.com kami ke jeddah untuk travel sja dan apply visa macam mana? harap puan dpt hubungi sy 0189490800 .

Anonymous said...

Puan bleh emailkan sy cara utk dptkan visa dan ground arrangement dan berserta anggaran cost ke lovelymermaid7@yahoo.com
terima kasih

Zam_DC said...

Tkasih ats perkongsian yg amat bermakna. Boleh Puan share Cara, agent & contact yg boleh dihubungi utk visa umrah ke zam_dc@yahoo.com
Syukran

Anonymous said...

Puan bleh emailkan sy cara utk dptkan visa dan ground arrangement dan berserta anggaran cost ke nuraizi@yahoo.com
terima kasih

Anonymous said...

Ma'am

I've read your free&easy umrah and I would love to know more as I plan to do the same next year.
my email address is espiked@yahoo.com

regards

AO

mamawana said...

Assalamualaikum

Sgt menarik peekongsian ini.

Ummi Jual Vitamin said...
This comment has been removed by a blog administrator.
zra said...

Assalamualaikum tuan tanah,

Saya teruja baca entri ini. Oleh itu, saya ingin meminta jasa baik puan untuk membuat perkongsian mengenai umrah tanpa ejen ni. Saya berhajat nak bawak FIL dan MIL since parent saya dan saya bakal menunaikan umrah 24 November 2015 ni. Mohon puan dapat meluangkan masa untuk e-mail saya di mynameiszura@gmail.com

Terima kasih.

anuar said...

Assalamualikum semua dan pemilik blog.... sy anuar berhajat nk bertemu isteri yang bekerja di Madinah dan pergi membuat umrah.. sy perlukan pertolongan untuk membuat visa ke sana..
saya xtahu mcm mana nk apply dan ini kali pertama sy nk keluar negara menaiki kapal terbang.

nohon bantu sy tnx n pnx
no tel/whatapp - 0194474811
email - kerol_rauna@yahoo.com.my

4AS said...

Wassalam sdr anuar,
Sy dah pm ye..:-)

mohd roziee said...

Salam puan..boleh share contact travel agent y boleh buat visa umrah n travel sendiri lps tu..
mohdroziee@gmail.com
Whatsapp +60124007079

mohd roziee said...

Salam puan..boleh share contact travel agent y boleh buat visa umrah n travel sendiri lps tu..
mohdroziee@gmail.com
Whatsapp +60124007079

Anonymous said...

Assalamualaikum..
pn, trima kasih atas perkongsian cerita..bleh eail sy perjalan lengkap n proses umrah tnpa TA ni? izyanrusli@gmail.com tq :)

Princess UMNIAH Collections ~ Online Muslimah Fashion said...

Salam Pn. Boleh saya tahu mcmn proses permohonan buat visa tu yer? Thanks.

Abdullah Ahmad said...

Salam
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيم

Saya menghantar mesej telegram kepada ruangan komen ini dgn tujuan mengajak tuan/puan menyertai semula group atas platform telegram berkaitan umrah khasnya 'Umrahh cara persendirian' yg pernah tuan/puan sertai.

Group PRM terkini sudah ada keahlian melebihi 800 org dalam 5 kumpulan.

Ahli group terdiri dari pelbagai lapisan/ background. Ada yg telah menunai umrah cara UP ini melebihi 20 tahun dulu dgn kekerapan 3 - 4 kali setahun dan ada ahli yg menunai umrah beberapa kali tetapi melalui TA, juga yg tidak pernah menunai umrah.

Semejak group perbincangan dan mula musim umrah bagi tahun 1436H, boleh di katakan tidak putus-putus jemaah dari group ini menunai umrah cara UP. Mereka berumrah dalam keluarga kecil sehingga berbelasan ahli. Pada feb lepas, jumlah yg terbesar dari group ini secara UP iaitu melebehi 70 org. Terakhir jemaah ke Tanah Haram ialah pada 29 ramadham =16/7/15 dan tarikh akhir yg kembali dari Tanah Haram ialah 30/07/15

Kesemua jemaah cara UP telah pergi dan kembali ke Maaysia dgn selamat, ada 1,2 kes yg berlaku kekurang tapi dapat selesai.

Tuanpuan boleh menyertai salah satu group ini dgn invited sendiri melalui link ini:-


Ini adalah link ke PRM:

1. Link ke PRM 1
https://telegram.me/joinchat/03f061fb00c1c31261dc7b53fc147ecb

ii. Link ke PRM 2
https://telegram.me/joinchat/03f061fb00cc3b486753fd948f03189a

iii. Link ke PRM 3
https://telegram.me/joinchat/03f061fb00d484fc6224c0c2e8fe17e7

iv. Link ke PRM 4
https://telegram.me/joinchat/03f061fb007e3576ec4f7d19019f8eef

v. Berikut adalah link ke PRM5.
https://telegram.me/joinchat/03f061fb01112646b05b1f86f021f442

Akhir sekali, penyertaan dalam group ini tidak ada syarat kecuali Islam. Tiada yuran dan apa2 yg terselindong. Tiada kepentingan kepada group atau yg mengendalikan group.


Terima kasih

jika smartphone tuan belum di intall dgn apps telegram. sila ikuti langkah berikut untuk install:

1. Buka play store
2. Pilih Apps
3. Pilih top free
4. Scroll down dan lihat "Telegram" dan install. Mungkin ambil masa kurang dari 5 min

Info group PRM masa kini

PRM1 = 200
PRM3 = 200
PRM4 = 200
PRM2 = 200 (Malaysia + Indonesia)
PRM5 = 106

Sehingga 12/9/2015



Join group chat on Telegram
telegram.me
telegram.me/PersatuanRehlahMuqoddasah‌‌‌‌

yatto said...

assalam puan,

terima kasih atas perkongsian yg sgt menarik. Cuma sy ingin bertanya berapa lamakah proses diambil untuk membuat sendiri visa di kedutaan Arab Saudi? Ini kerana kami tidak boleh memberikan pasport kepada TA terlalu lama kerana bekerja di Singapura dan memerlukan pasport setiap kali pergi bekerja.

Oleh itu kami bercadang untuk membuat sendiri Visa di Kedutaan Arab Saudi di Ampang. Adakah Visa boleh terus siap pada hari yang sama jika tiada masalah? Adakah terdapat hari-hari yang khas sahaja untuk pergi ke Kedutaan Arab Saudi untuk membuat Visa?

mdnasiridris said...

visa umrah tak boleh direct mohon di saudi embassy, wajib mohon via TA.

anda bekerja di singapore tiada masalah kerana step pertama ialah beri copy pasport kpd TA. Apabila dah dpt MOFA (kelulusan dari ministry of foreign affair, saudi) baru serah pasport kpd TA. Kalau TA serahkan pasport pagi biasanya ptg dah dpt visa

mdnasiridris said...

visa umrah tak boleh direct mohon di saudi embassy, wajib mohon via TA.

anda bekerja di singapore tiada masalah kerana step pertama ialah beri copy pasport kpd TA. Apabila dah dpt MOFA (kelulusan dari ministry of foreign affair, saudi) baru serah pasport kpd TA. Kalau TA serahkan pasport pagi biasanya ptg dah dpt visa

Abu Anis said...

T.kasih atas perkongsian. Sgt bermanafaat. Mohon share info2 berikut. Emel saya abuanis1999@gmail.com T.kasih

1)contact number TA yang boleh buat visa,
2) contact person yang provide ground handling service.

iela said...

Kami dah book flight dan hotel untuk ke jeddah pada 3hb december 2015 ini. Segala persiapan telah pun siap hanya visa umrah sahaja yang belum dapat lagi. pagi tadi agen yang tolong buatkan visa beritau yg prosedure untuk buat visa umrah telah diperketatkan. mereka mahu pengginapan adalah daripada list hotel yang dalam e-umrah yang berdaftar dengan kementerian haji saja. Di galakkan sesiapa yang mahu pergi umrah harus menempah hotel melalui muasasah saja.
saya pohon kan doa supaya niat kami untuk mengerjakan umrah dan menjadi tetamu Allah diperkenankn. Aamiin

ruqayya said...

Masya Allah. Tq for the tips. May Allah rewards you with good deeds, Insya Allah. Moga kita makin bersedia mentally, physically , emotionally dan spiritually dalam melakukan ibadah sesempurna mungkin.

Anway, bagi jemaah wanita saya suka sarankan untuk menggunakan Tudung Werda SOLAT-READY . Tudung ni sangat mudah diguna pakai untuk umrah. Insya Allah tak perlu lagi nak bawa telekung banyak-banyak.

Semoga ibadah kita dapat dilakukan sebaik--baiknya...Insya Allah

Ruqayya has just posted on..... Beli pun dapat pahala. Macamana tu?

Mujahid Iman said...

boleh beri tunjuk ajar cara2 nak dptkan visa dan hotel+ground arrangment?
Harap boleh email ke hamidahbj9@gmail.com

terima kasih sgt2 :)

4AS said...

Assalamualaikum,

Alhamdulillah. Atas inspirasi pembaca-pembaca blog ini, buku " Travelog Umrah DIY" berjaya diterbitkan. Untuk makluman lanjut sila ke:

http://mysweetprincesses.blogspot.my/2015/12/travelog-umrah-diy.html
@
www.facebook.com/TravelogUmrahDIY

Laily Mariana said...

Assalamualaikum.. sgt menarik perkongsian ini.. Terima kasih.. membuatkan saya berkobar2 untuk mengerjakan umrah TA tahun ini.. Semoga Allah permudahkan.. Aamiin..

Rasyad said...

Assalamualaikum puan


saya berminat untuk mengetahui info lebih lanjut tentang grounding arrangement + visa + hotel untuk mengerjakan umrah DIY.

Email saya, cleanandclear11@gmail.com


Terima kasih.

Fina said...

Salam puan,

Terima kasih sebab sudi share pengalaman puan dlm blog ni.in sha Allah tahun ni nak buat umrah TA ni jugak.cume ade certain thing yg masih tak clear dlm perancangan sy.bolehkah puan email sy berkenaan muassasah yang perlu menjemput kt di airport jeddah dan contact transportation yg puan recommend. Buat pengetahuan puan ini adalah pertama kali bg saya.

Sy boleh dihubungi di email: nur_fina86@ hotmail.com dan watsapp d 0133519607.in sha Allah dengan izinNya kmi sekeluarga dpt mengerjakan umrah TA dengan budget yg mapu dan selesa ;)

yusofsaad said...

Assalammualaikum

Mohon untuk keterangan lebih lanjut berkaitan


1)contact number TA yang boleh buat visa
2)transport yang puan gunakan..dan yg 1800 tu utk 1 hari atau cmne?
3) hotel
4) ingin tahu macamne perjalanan puan di sana contoh dr jeddah mmg pick up dr TA or naik bus or camne?

pls email : yusofsaad@gmail.com

Jazakallahu Khairan Khatira

AMAR said...

TQVM info yg sangat bermanafaat..
Boleh emel sy for further info
amar13my@yahoo.com

TQVM Puan

Rosnizan MMC said...

Assalamualaikum. Saya ingin menawarkan bantuan tiket penerbangan kepada mana2 company umrah yg ada masalah untuk mendapatkan tiket untuk group mereka. Pihak saya akan membantu bagi membolehkan jemaah berlepas dengan lebih tersusun dan terjamin. Pihak saya wakilkan ini membawa jemaah min 1000 org setahun. Minta hubungi saya di no 0185763954. Sekian.

Rosnizan MMC said...

Assalamualaikum. Saya ingin menawarkan bantuan tiket penerbangan kepada mana2 company umrah yg ada masalah untuk mendapatkan tiket untuk group mereka. Pihak saya akan membantu bagi membolehkan jemaah berlepas dengan lebih tersusun dan terjamin. Pihak saya wakilkan ini membawa jemaah min 1000 org setahun. Minta hubungi saya di no 0185763954. Sekian.

Ez said...

Assalammualaikum...bokeh x terangkan pd sy setiap perkara yg perlu dilakukan jika ingin pergi umrah tanpa agent...untk pengetahuan sy ingin membawa 2 org mck sy yg berumur 60 thn...ok k atau sy perlu ikut agent...dan kami tidak mempunyai mahram

Anonymous said...

Assalamualaikum.

Subhanallah. Tabrokallahufikum. Terinspirasi dari perkongsian kisah Puan dan sahabat semua, In Shaa ALLAH, kami juga akan dan bakal mengambil langkah yang sama. Alhamdulillah, urusan Tiket Penerbangan dan Hotel sudah berjaya kami uruskan.

Sekarang saat yang mendebarkan hati kami adalah pengurusan Visa. Menurut pembacaan, ramai yang mencadangkan urusan Visa ini terus sahaja berhubung dengan TA yang sesuai.

Saya ada berhubung dengan beberapa TA, tetapi rata-rata memilih untuk tidak menyediakan. Mungkin saya berhubung dengan TA yang kurang sesuai. Justeru, saya memohon jasa baik Puan dan Sahabat sekiranya ada cadangan pengurusan Visa Umrah ini, sangatlah saya alu-alukan.

In Shaa ALLAH, saya boleh dihubungi di talian / ws 0135904396 atau emel msyahir_ghani@yahoo.com . Terima kasih sekali lagi. Semoga terus bahagia dan membahagiakan.

Anonymous said...

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah saya dan beberapa rakan yang lain selamat menunaikan ibadah umrah secara DIY. Kami telah membentuk komuniti telegram sebagai medium perkongsian bagi mereka yang ingin kerjakan umrah secara DIY untuk manfaat ummah :)

Bagi yang berminat boleh join di link berikut :

https://telegram.me/joinchat/A12cBT993QU4hRJjHSz4Ow

Syed Syafiq said...

Assalammualaikum admin.

Terima kasih banyak atas perkongsian mengenai tajuk Umrah Secara Persendirian ini. Sungguh bermanfaat dan membantu semua pembaca.

Jika tidak keberatan, boleh tak admin untuk kongsikan keterangan lebih lanjut mengenai :

1)contact number TA yang boleh buat visa
2)transport yang admin gunakan..dan yg 1800 tu untuk 1 hari atau total hari di sana?
3) ingin tahu macamne perjalanan admin di sana contoh dari jeddah memang pick up dari TA or naik bus or termasuk dalam pakej pengangkutan dalam soalan 2 tadi.
4)bagaimana pula dengan mutawif? Adakah mutawif tu memang termasuk dengan pengangkutan?

Jika berkelapangan, mohon email kepada saya mana-mana info mengenai umrah secara persendirian : syedmuhammadsyafiq@gmail.com

Terima kasih banyak admin. Mudah-mudahan Allah berkati usaha admin dan penulis lain yang banyak memberi info kepada semua.

Mohamad Radzwill Abdullah said...

Tn, nak tanya kalau sewa keta dari madinah, boleh pulang keta kat jeddah tak. sbb sy nak balik dari jeddah.

Zulfaqar Jo said...

Saya zul dari wasayet services

Menawarkan Perkhidmatan visa umrah

jika ingin mencuba services saya boleh call direct ke 013 3677417

keluar visa baru bayar..

visa dalam masa seminggu sahaja boleh keluar...

ibnu arabi said...

Assalamualaikum wbt. Minta izin tuan rumah

Kepada yang berminat untuk belajar selok belok Umrah DIY, boleh sertai komuniti dibawah

Dapatkan E-Book percuma Umrah DIY di link berikut :https://www.scribd.com/document/339786722/eBook-Umrah-DIY-by-Ibnu-Arabi#

Sertai Komuniti Umrah DIY untuk bimbingan secara percuma

Channel Nota : telegram.me/notaumrahdiy
Group perbincangan : telegram.me/komunitiumrahdiy

Website : www.umrahdiy.com.my

Ainin Sobiha Salim said...

Salam, boleh puan share juga contact number travel agent tu? Mak dan ayah saya dah cuba tanya banyak travel agent tapi semua taknak uruskan visa sahaja kalau taknak ambik pakej diorang.
Terima kasih banyak2 kerana sudi berkongsi.. Saya doakan Allah sentiasa merahmati puan sekeluarga.
Ini contact number saya, 0169334145 aininsobiha@yahoo.com

Ummu Syifa said...

Pn, mohon pm sy, ainon 0197556226 atau email ainonali@yahoo.com

Visa Click said...

Hubungi kami untuk memproses dokumen visa berikut


Baki akaun ✓Sufficient untuk dua kesihatan visa
permit ✓Resident
Permit ✓Work
✓GreenCard
✓Marriage visa
Permit kerja visa ✓Study dan lain-lain


Kami amat menyedari tentang proses dan kami melakukan semua proses amd Clean legit tanpa ingat dari kedutaan ..

Email: visaclick900@gmail.com

atha umrah diy said...

assalamualaikum..... sape2 nk bwt umrah DIY ? saya menawarkan khidmat visa umrah dan khidmat umrah yang lain ( hotel,tiket,transport)
bleh hubungi saya :

call/wassap : 0132680982 (atha)