Caramel Cheesecake
Happy Father's Day Ayah, Papa & Abah..
Bahan-bahan ( 18cm )
Krim
250g cream cheese -
suhu bilik
3 biji
telur
1cwn(200ml)
sour cream - ( I used plain yogurt )
1cwn(200ml)
fresh cream
120g gula
2 sudu
besar corn starch
beberapa
titik vanila esen
I added 2 tbs condensed milk.
Lapisan
bawah
100g
biskut marie/ graham cracker
50g
butter(cairkan)
Caramel
1/4
cwn(50ml) fresh milk
80g gula
Cara-cara
Masukkan
biskut ke dalam beg plastik. Ketuk-ketuk dengan kayu pencanai sehingga hancur.
Masukkan butter dan ramas sehingga jadi berketul
Masukkan
biskut ke dalam loyang. Tekan padat-padat biskut tadi.
Sediakan
karamel. Masakkan gula dengan 1 sudu besar air sehigga perang. Padamkan api.
Kemudian masukkan fresh milk. Ketepikan
Pukul
cream cheese sehingga jadi bentuk krim. Masukkan gula -> esen vanila ->
sour cream -> telur -> corn starch -> fresh cream ikut turutan sambil
dipukul. Pukul sehigga jadi bentuk krim.
Tuangkan
krim ke dalam loyang. Letakkan karamel di atas cream tadi.
Bakar
selama 30 minit pada suhu 200C dan turunkan suhu kepada 160C. Bakar lagi selama
30 minit. untuk mengelakkan hangus pada permukaan bolehlah letak aluminium foil
selepas 30 minit pertama. Bakar secara double-boiler dgn meletakkan air suam di
dalam dulang.
Note: I put the caramel after baking for 30 min. This way, caramel tak mendap ke dalam cake.
No comments:
Post a Comment