Pages

Thursday, August 30, 2012

Hasil dari Brastagi, Medan

Dah beli buah murah kat Brastagi, kena le masak something kan. Tak kan nak makan cam tu je..:-)

Jus Alpokat ( Jus Avocado )
Source: Maisyirah


Bahan-bahan ( 3 - 4 gelas )

1 biji buah avocado yang masak ranum
1 cawan susu segar
2 sudu besar susu pekat
Sedikit coklat cair (Hershey's)
Ais

Cara-cara

1. Ceduk buah avocado yang telah masak ranum dengan sudu, masukkan dalam blender
2. Masukkan susu segar dan susu pekat
3. Blend hingga halus (semakin lama, jus akan menjadi bertambah pekat), tambah air jika mahu sedikit cair
4. Picitkan coklat cair di sekeliling gelas, tuangkan jus dan hiaskan dengan coklat cair di atas (tambah rasa). 5. Masukkan ais. Siap untuk dihidang.


Pavlova

Source: Nurul




Bahan-bahan ( 4 orang )

4 biji telur ( ambil putih sahaja)
1 cup gula kastor ( I reduce to 3/4 cup )
1/2 teaspoon vanill
2 sudu besar tepung jagung
1 teaspoon cream of tartar @ cuka @ lemon juice
buah-buahan ikut citarasa anda cth strawberry@ kiwi @ orange
1 cup whipping cream

Cara-cara

1. Pukul putih telur sampai kembang. jangan lupa masukkan la sikit-sikit gula kastor tadi sampai habis. Pukul sebati.
2. Putih telur siap sedia bila terbalikkan bekas ia tidak terjatuh.
3. Kemudian ayakkan tepung jagung ke dalamnya.dan masukkan esen vanilla dan cuka. Kacau dengan cara balik kaup.
4. Masukkan dalam dulang pembakar yang di alas dengan kertas minyak.ratakan...bentukkan sesuka hati ikut citarasa anda.
5. Bakar 150 celcius selama sejam. bila sudah masak biar dalam oven 20 minit. jika retak sedikit tidak mengapa.kemudian keluarkan dari oven
6. Untuk topping: Putar whipping cream hingga kental. Guna sudu ratakan atas pavlova. Bolehlah susun buah diatasnya.

The princesses love these. Alysa & Adik requested pavlova for their birthdays...:-)


1 comment:

TIARA TOURS said...

MEDAN & BERASTAGI TOUR 03 DAYS – 02 NIGHT
01 NIGHT PARAPAT , 01 NIGHT BERASTAGI, 02 NIGHTS MEDAN
---------------------------------------------------------------------------
DURATION : 03 DAYS
TYPE OF TOUR : PRIVATE
TOUR CONDITION : FULL BOARD
TOUR CODE : DIR 002 LT
MARKET : ASEAN

ITINERARY :
DAY 1 : ARRIVAL – MEDAN – BERASTAGI
Arrive at Kualanamu International Airport you will be met by Tour Guide/driver. After costum and imigration procedures transfer to Istana Maimun and Mesjid Raya. Lunch will be served at restaurant. After lunch leave Medan for Berastagi through Sibolangit. Arrive in Berastagi check in at Hotel. Dinner will be served at restaurant.

DAY 2 : BERASTAGI – MEDAN
Breakfast at hotel. In the morning visit fruit traditional market, Lumbini Temple and enjoy Mt. Gundaling view. Leave Berastagi for Medan. Lunch will be served at restaurant. After lunch Shopping Tour ; Bika Ambon, Boulu Meranti, Pasar Ikan Lama, Sun Plaza or Medan Mall. Check in at Hotel and dinner will be served at restaurant. Free Program

DAY 3 : HOTEL – AIRPORT
Breakfast at hotel. In the morning Shopping tour at Medan Plaza dan Pasar Ikan Lama and at Batik Shop. Transfer to Airport for your flight home, home sweet home and Tour End




STDT 500 365 350 320 280 270 110
SPR 520 400 390 380 370 300 290
DEL 560 445 435 400 390 380 370
VIP 635 535 525 505 515 450 440
VIPP 700 590 580 570 540 520 500



Should you have any questions please contact us through email or telephone.
TIARA TOURS INDONESIA
Jl. Panglima Denai No.76 Medan,20227
North Sumatera, Indonesia
Tel : +6261 – 7333 845, +6281383535091
Fax: +6261 – 7333 845
Cell / WA : +62 853 5898 2828
E-Mail : info@tiaraasia.com
E-Mail : tiaratoursindonesia@gmail.com