Pages

Friday, May 16, 2014

Cuti- Cuti Guangzhou : Part II

Our second day started at 9am. Kat Guangzhou, subuh habis pukul 6:38am. Sejukk..coz it was early spring. Hari ni kami plan ke Clothes Wholesale Market. Kami naik subway ke Guangzhou Railway Station. Ticket subway ni between 2-3 yuan je. Murah sesangat. Belakang Railway Station tu memang kawasan Clothes Market. The famous one is Baima Clothes Wholesale Market. Wholesale market buka dari 10m hingga 6pm.

Guangzhou Railway Station


Tunnel Wholesale Market pun meriah. Tapi kat area clothes wholesale market ni memang tak menarik perhatian kami. Mungkin tak kena dengan taste kami kut..Jalan-jalan sampai tengahari tak juga jumpa yang kami nak, kami lunch dulu kat Huanshi Lu. ( Note: Lu means Road ). Lepas tu pekena coffee kat Mc Cafe. Then, ambik teksi ke Leather Wholesale Market.

Tunnel Clothing Wholesale Market


Memula tu jalan-jalan kat Baiyun World Leather. Tak de lah murah sangat. Ke kami yang tak pandai tawar- menawar...:-) Design handbags pun I tak berapa berkenan. I noticed sellers kat sini macam indifferent. Tak macam kat Beijing. Diorang akan sedaya-upaya nak tarik pelanggan.So, we could bargain the best price.  Di Guangzhou ni sellers sini macam take it or leave it. Kalau kes macam ni camne nak dapat best price kan.. Penat kat sini, kami ke market seberang jalan. Kat sini okay sikit. Dapat le I beli handbag 1. I je tau..:D Nak beli banyak2 dah tak berkenan nak buat camne.

 Baiyun World Leather Trading Centre



Lepas solat jamak takhir zohor /asar di Masjid Saad Abi Waqaas, kami ambik subway nak ke Shangxiajiu Lu Pedestrian Street. Lepas turun kat Changshou Lu, kami redah je jalan. Tiba2 jumpa Baohou Lu. Memang happening street ni. Tapi tourists tak ramai. Memang locals shopping kat sini. Barang2 tak perlu nak tawar gile2. Sebab dah murah, kalau diorang nak bagi diskaun pun setakat 5-10 yuan je. Dari sini kami ke Dishipu Lu then baru ke xiajiu lu. Area ni memang happening. After 10pm jugak le kami lepak situ. Then ambik teksi balik hotel. Dalam 18 yuan je. Teksi sini pakai meter. So, memang susah nak ditipu kecuali diorang melencong jalan jauh kan..

Shangxiajiu Lu pedestrian street


Tips:

Baima Clothes Wholesale Market .16 Zhannan Rd Guangzhou Guangdong Province 广省广州市站南路16 How to go to Baima clothing wholesale market? Guangzhou Metro: Line 2 or Line 5 ,Get off at Guangzhou Railway Station, Exit D4, then walking 5 minutes. The most popular one, located opposite Guangzhou Railway Station.

Baiyun World Leather Trading Centre: No.1356,1358 Jie Fang Bei Road 解放北路1356-1358号白云皮具世界 . Using Guangzhou Metro: Line 2 or Line 5 ,Get off at Guangzhou Railway Station, Exit B, then walking about 10 minutes

Shangxia Jiu Lu Pedestrian Street is located in the Liwan District of Xiguan. you will see the featured Qi Lou, an old building style that exists in this city and its neighboring areas .Metro Line 1,Take Exit D from Changshou Lu subway station and head south until you reach Dishipu Lu on your left (about 7 minutes depending on the pedestrian crowds). Head east along Dishipu Lu until it becomes Xiajiu Lu. Chinese Name : 上下九商步行街

3 comments:

iza said...

Salam alaik, puan.
Terima kasih sbb rajin berkongsi cerita. Seronok baca pasal umrah DIY. In sha Allah, nk cuba juga nnti. La ni, nak mohon jasa baik puan sharekan no fon driver Arab tu.. Sultan. Bole tak puan email kt saya? Tq ya.
izalatif[at]gmail[dot]com

4AS said...

Wassalam iza,
Thx 4 visiting. Nnt saya e-mail no. Sultan.

imanda amalia said...

puan...emailkan contact sultan boleh. vena_wiskah@yahoo.com. thanks a lot